Baterie a revoluce v energetice: Pět otázek, na něž musíte znát odpověď

Úložiště Tesly

Úložiště Tesly Zdroj: reuters

Tesla
Elektrárna Počerady
Elektrárna Ledvice
Elektrárna Ledvice
rekordman. Dokončení nového bloku uhelné elektrárny Ledvice o výkonu 660 megawattů, nejmodernějšího ve skupině ČEZ, se očekává v příštím roce. Jeho kotelna se tyčí do výšky 145 metrů, což z ní dělá nejvyšší průmyslovou budovu na území Česka.
12
Fotogalerie

Rozšíření akumulace elektřiny změní od základů elektroenergetiku. S touto mantrou pracují zastánci masivního rozvoje obnovitelných zdrojů i firmy, které se chtějí živit instalacemi malých decentrálních zdrojů energie. Jenže dopad baterií na chod elektrické sítě nemusí být vždy pozitivní. Nabízíme odpovědi na pět klíčových otázek, jak boom baterií ovlivní nároky na výkon elektráren, které do sítě elektřinu dodávají.

1.Jak se v síti uplatní velké systémové baterie?

Velké systémové baterie s výkonem kolem jednoho megawattu dorazily i do Česka. Postavily si je společnosti Solar Global a E.On. O větší baterii uvažuje také ČEZ. Jejich provozovatelé ovšem teprve hledají byznysmodely, jak investice 20 milionů korun za jednu baterii dostat zpátky. Jisté je, že v českých podmínkách nebudou velké baterie v příštích dvaceti letech fungovat jako

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!