Bohemia Energy jde proti Krúpovi, žádá tučné odškodné

Pavol Krúpa

Pavol Krúpa Zdroj: ctk

Bohemia Energy bude žádat odškodné od Pavla Krúpy a jeho společnosti Arca Capital. Dodavatel energie viní slovenského finančníka z toho, že firmu záměrně poškozoval insolvenčními návrhy. Důvodem je prý spor o desetiprocentní obchodní podíl energetické společnosti.

Na Bohemia Energy byly letos podané dva insolvenční návrhy. Autorem obou návrhů byla kyperská společnost Jonaza Trading Limited. Ta je společníkem v několika firmách patřících do portfolia Krúpovy Arca Capital.

Spojitost s Krúpou vidí i Bohemia Energy. „Společnost Jonaza Trading Limited se ukazuje jako spojená s některými společnostmi ze skupiny Arca. Naši právní zástupci vyhodnocují možnost domáhat se náhrady škody přímo proti jednotlivým členům skupiny,“ říká mluvčí Bohemia Energy Alžbeta Šťastná.

„Nejsem s ničím spojený. Ať se zaměří hlavně na to, kde vezmou 1,1 miliardy korun, kterou vyvedli pryč,“ odmítá spojení většinový akcionář skupiny Arca Capital Pavol Krúpa.

Energetici vymáhají i ušlý zisk

Majitelé nejsilnějšího energetického alternativce v Česku nyní žádají od autora insolvenčního návrhu odškodné. Nechtějí přitom pouze uhradit náklady na právníky, tedy 300 tisíc korun, ale i ušlý zisk. „Už třetí den po podání insolvenčního návrhu výpověděli dodávkové smlouvy zástupci zákazníků společností Stabil Energy, RWE Energie a Vemex,“ uvádí se v dokumentu soudu zveřejněném koncem října.

Bohemia Energy odhaduje škodu na dodávkách ve výši 20 milionů korun. Dalších devadesát milionů prý ztratila na hodnotě značka. Pražský vrchní soud firma požádala o vydání předběžného opatření, kterým by firmám napojeným na Arca Capital zmrazila majetek v hodnotě 30 milionů korun.

Firmy pozadí sporu tají

„V současnosti se domáháme náhrady škody proti společnosti Jonaza Trading Limited za podání šikanózního insolvenčního návrhu,“ říká mluvčí Šťastná. O důvodech, proč chce skupina Arca Capital poškodit její firmu, ovšem mlčí.

Spor začal již roku 2012. Marketingová firma EMTC – Czech tehdy měla získat 10procentní podíl Bohemia Energy za získání sta tisíc nových odběrných míst. Majitel firmy Tomáš Bárta vyzval poloviční majitelku Bohemia Energy Hanu Písaříkovou k převodu podílu. Písaříková převod odmítla. Bárta proto podstoupil svůj nárok na podíl ve firmě Pavlu Krúpovi a Arca Capital. O desetiprocentním podílu Bohemia Energy, k němuž má Krúpa právo, se dosud s většinovým akcionářem nedohodl.