Bohemia Energy vstoupila na rakouský trh s plynem

Jiří Písařík, Bohemia Energy

Jiří Písařík, Bohemia Energy Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Dodavatel energií Bohemia Energy rozšířila své možnosti nákupu plynu. Firma získala licenci na obchodování s plynem v Rakousku. Tato licence umožňuje Bohemia Energy nakupovat plyn za výhodné ceny a také ho transferovat do jiných zemí.

Rakouský trh patří mezi nejvýznamnější obchodní uzel s plynem v Evropě. Bohemia Energy tak licencí rozšířila své portfolio možností pro nákup plynu.

„Konkurence na českém a slovenském trhu s plynem se stále zvyšuje, takže zisk této licence nám umožní dále zefektivnit náš obchodní model a nadále nabízet plyn za velmi výhodné ceny. Navíc v případě slovenského trhu se nám sníží náklady na přepravu plynu,“ říká Jiří Písařík, jednatel společnosti Bohemia Energy.

Bohemia Energy
Bohemia Energy je v segmentu domácností a malých a středních firem největším alternativním dodavatelem elektřiny a plynu v České republice.
Zákazníkům dodává elektřinu a plyn od samého začátku liberalizace energetického trhu - jako první alternativní dodavatel začala v roce 2006 nabízet elektřinu i domácnostem a plyn posléze v roce 2008.
Bohemia Energy navýšila své tržby za prvních 9 měsíců roku 2012 meziročně o 44 procent na 5,86 miliard korun. Vývoj hospodaření ukazuje, že celkové tržby za rok 2012 přesáhnou 8 miliard korun. Na konci roku 2012 měla Bohemia Energy více než 400 tisíc zákazníků.

Rakousko je jedním z nejvýznamnějších velkoobchodních trhů s plynem v Evropě. Na zdejší burze je zaregistrováno zhruba 140 obchodníků, také Bohemia Energy se stane jejím účastníkem. Rakousko je i významným uzlem technickým, je zde například hlavní předávací místo pro ruský plyn proudící do západní Evropy.

Bohemia Energy doposavad nakupovala plyn na českém a německém velkoobchodním trhu. Pro obchod na rakouském trhu mají z českých subjektů licenci ještě společnosti ČEZ, Česká plynárenská a Vemex.