Boj o Temelín: Westinghouse získal zakázky pro české firmy

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: Profimedia.cz

Dobrá zpráva pro české firmy. Tak se dá charakterizovat nově uzavřený kontrakt společnosti Westinghouse Electric Company s firmou Accenture o poskytování služeb v oblasti outsourcingu a nákupu. Významná část těchto služeb bude dodávána z České republiky, konkrétně řízení zdrojů a category management pro všechny operace Westinghouse v Evropě a v Asii.

Celková hodnota transakcí, které bude řídit pražská pobočka Accenture, se bude pohybovat v řádu desítek milionů amerických dolarů ročně v průběhu následujících sedmi let.

„Významný český podíl na tomto outsourcingu je důkazem našeho závazku v České republice maximálně využívat lokální zdroje a schopnosti,“ vysvětluje prezident a generální ředitel Westinghouse Danny Roderick.

Současně přiznává, že: „Mít tyto zdroje k dispozici přímo v ČR nám rovněž pomůže připravit kvalitní lokální dodavatelský řetězec pro potenciání výstavbu elektráren AP1000 v Temelíně.“

V rámci řízení zdrojů a category managementu Accenture vytvoří strukturovaný proces, kterým bude možné řídit kvalitu a kontinuitu dodávek, úsporná opatření a rovněž kvalitu sjednocené komunikace a spolupráce.

Rozhodla pražská pobočka

„Naše pražská pobočka nicméně sehrála klíčovou roli, abychom přesvědčili Westinghouse, že Accenture je tím správným partnerem,“ říká Paul Van Beveren, Accenture Managing Director - Business Process Outsourcing - Service Delivery Central Europe.

Jadernou elektrárnu AP1000 by dle Westinghouse stavěly převážně české firmy. Český tým pro realizaci tohoto projektu vznikl kombinací technologických znalostí Westinghouse a jeho většinového vlastníka Toshiba Corporation se zkušenostmi přední české stavební firmy Metrostav.

Westinghouse se svými partnery nadále intenzivně pracuje na zapojení českého průmyslu do projektování, subdodávek a výstavby elektráren AP1000. V budoucnu hodlá Westinghouse uzavírat další dohody, díky nimž se české firmy budou moci podílet na výstavbě nových jaderných elektráren v ČR a na dalších trzích.

Dnes jsou technologie Westinghouse základem přibližně poloviny všech fungujících jaderných elektráren na světě, včetně zhruba 50 procent z těch umístěných v Evropě.