Boom minipivovarů pokračuje. Na trhu ale není dost sládků, říká profesor Dostálek

pivovar Svijany

pivovar Svijany Zdroj: ctk

V České republice je v současné době větší poptávka po sládcích, než jich je na trhu práce. Na setkání s novináři to řekl profesor Pavel Dostálek z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT). V budoucnu počet nových sládků sice poroste, protože však v posledních letech ročně přibude v Česku na 50 minipivovarů, a nyní jich je již zhruba 300, potřebný počet absolventů z vysokých škol a učňovských oborů ročně nevyjde.

Například z VŠCHT podle Dostálka ročně vzejde okolo osmi absolventů magisterského stupně, kteří dokážou vařit pivo. Jeden sládek může být garantem až pro čtyři pivovary. „Nedokážu říct, jak častá je to praxe, ale je to možné. Postupem času si myslím, že se situace bude řešit, jak budou nabíhat noví absolventi,“ uvedl profesor.

Ve velkých pivovarech je ale třeba odborníků nejenom na pozicích sládků. „Vzdělání v oboru mají například vedoucí laboratoří nebo sladmistr,“ dodal sládek Gambrinusu Pavel Zítek. Podle něj je navíc třeba alespoň desetileté praxe, aby se z absolventa stal mistr v oboru. Podle Vladimíra Juriny z Plzeňského Prazdroje jsou lidé s vysokoškolským vzděláním i na pozicích jako je vedoucí provozu.

Profesor Pavel Dostálek z Ústavu biotechnologie na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze, který se od počátku své profesní kariéry věnuje výzkumu a vzdělávání v oboru pivovarství a sladařství.Profesor Pavel Dostálek z Ústavu biotechnologie na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze, který se od počátku své profesní kariéry věnuje výzkumu a vzdělávání v oboru pivovarství a sladařství. | CTK Profesor Pavel Dostálek z Ústavu biotechnologie na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze, který se od počátku své profesní kariéry věnuje výzkumu a vzdělávání v oboru pivovarství a sladařství.

Dostálek byl loni oceněn cenou českého sládka Františka Ondřeje Poupěte. Profesor byl například vedoucím týmu, jenž kompletoval genom průmyslového kmene pivovarských kvasinek českého původu.

V Česku se podniky dlouhodobě potýkají s nedostatkem zaměstnanců, chybějí zejména pracovníci na kvalifikovaných technických pozicích.

Firmy podle Svazu průmyslu a dopravy hledají nejen středoškoláky s maturitou a učně, ale dvě třetiny z nich potřebují i vysokoškoláky technického zamření. Podnikům chybí vhodní uchazeči z technických profesí napříč všemi obory, jako jsou svářeči, slévači, soustružníci, obráběči, zámečníci nástrojaři, elektrikáři, mechanici, opraváři strojů, obsluha CNC strojů aj. Jen řidičů nákladních aut a kamionů podle některých odhadů chybí v ČR více než 6000.