Bouře vyřadila z provozu jadernou elektrárnu: nefungují pumpy

Jaderná elektrárna Salem

Jaderná elektrárna Salem Zdroj: profimedia.cz

Reaktor jaderné elektrárny Salem v americkém státě New Jersey byl dnes odstaven, když se zastavily čtyři ze šesti vodních čerpadel jaderného reaktoru. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na provozovatele elektrárny, společnost PSEG. Elektrárna Salem leží ve státě New Jersey na březích řeky Delaware. Sousední jaderná elektrárna Hope Creek údajně funguje normálně.

Mluvčí americké Komise pro regulaci energie (NRC) už v pondělí varoval, že pokud bude vodní hladina dál stoupat, mohla by zasáhnout systémy vodních čerpadel, které mimo jiné slouží k ochlazování bazénů s vyhořelým jaderným palivem. Pokud to bude nutné, operátoři by podle NRC mohli k ochlazení použít vodu z požárních hadic.

V severní části státu New York byl v pondělí uzavřen reaktor jaderné elektrárny Nine Mile One společnosti Constellation Energy Group kvůli problémům s přenosem elektřiny do rozvodné sítě. Podle mluvčího NRC není zatím jasné, zda výpadek souvisí s mimořádně silnou bouří Sandy.

Americká energetická společnost Exelon Corp kvůli stoupající hladině oceánu způsobené v pondělí vyhlásila stav pohotovosti v jaderném reaktoru elektrárny Oyster Creek v New Jersey. Stav pohotovosti je druhým nejnižším na čtyřstupňové škále varování. Podle amerických federálních činitelů lze očekávat, že hladina moře pravděpodobně brzy klesne.