Brisk začne vyrábět díly pro automobilku Scania

Brisk Tábor

Brisk Tábor Zdroj: ČTK

Brisk Tábor
Brisk Tábor
Brisk Tábor
Brisk Tábor
Majitel Brisk Tábor Mojmír Čapk
8
Fotogalerie

Táborská firma Brisk, která vyrábí zapalovací svíčky a snímače, jež ovlivňují vstřikování paliva do motoru, zahájí v druhé polovině roku sériovou výrobu snímačů pro Scanii. Roční objem zakázek bude v desítkách milionů korun. Firma měla loni podle předběžných neauditovaných výsledků tržby 720 milionů korun a zisk před zdaněním 48 milionů. Loni vyrobila 35 milionů svíček. Řekl to majitel Brisku a předseda představenstva firmy Mojmír Čapka.

Brisk je přední světový výrobce zapalovacích svíček, dělá jich 700 typů pro auta, motocykly, traktory i sekačky. Firma s 550 zaměstnanci měla v roce 2017 tržby 698,1 milionu Kč a zisk před zdaněním 2,8 milionu. Tento nižší zisk byl podle Čapky dán kurzovými vlivy. Letos plánuje Brisk tržby 740 milionů a zisk před zdaněním 62 milionů. Loni firma investovala přes 100 milionů, letos plánuje 50 milionů.

Firmě nejvíc roste výroba svíček sportovních, pro motocykly. Brisk podepsal smlouvu s motokrosovým týmem Jiřího Jankovského, jenž jezdí na motorkách KTM, tým jede letos 20 závodů mistrovství světa. Rostou prodeje i v Asii, v roce 2017 dodal Brisk do Asie milion svíček pro malé motorky. Zastavil se i pokles u svíček pro malou zahradní techniku, loni prodeje rostly. Brisk dodává hodně pro firmu Husqvarna. Tržby asi deset milionů měl loni z technické keramiky, výrobků pro sporáky, letos plánuje nárůst.

Brisk vyvinul snímače pro Scanii, sériovou výrobu spustí ve druhé polovině roku 2019. Dokončená je hala za 116 milionů korun pro výrobu snímačů pro koncerny Volkswagen, Scania a AvtoVAZ. „Hala je nabitá technologiemi, máme tam devět robotů,“ řekl Čapka.

Hlavní odběry snímačů pro Scanii začnou v roce 2020, měly by pokračovat až do roku 2025. „Je to nejnovější motor Scanie pro tahače, určený pro všechny typy paliva,“ řekl Čapka. Nárůsty čeká firma letos a v roce 2020 i ve Volkswagenu, pro nejnovější motor s objemem 1,5 litru. Snímačů loni vyrobil Brisk lehce pod šest milionů kusů, letos plánuje 6,3 milionu. V roce 2017 to bylo 4,3 milionu kusů.

Asi 95 procent produkce Brisku míří na export, nejvíc pro koncern Volkswagen. Firma vyváží do 75 zemí. Zhruba čtvrtinu do Ruska, 75 procent do Evropy a zbytku světa. Na ruském trhu Brisk posiluje. Závod v Togliatti vyrobil loni 5,5 milionu zapalovacích svíček, hlavně pro největší ruskou automobilku AvtoVAZ, kterou ovládá aliance Renault-Nissan.

„Jedeme tam na plné pecky, hlavně pro AvtoVAZ, chtějí od nás další snímače a abychom je vyráběli v Rusku. V dlouhodobých dohodách se nabízí, že krom svíček bychom tam byli schopni vyrábět i snímače,“ řekl Čapka.

Brisk je jediným výrobcem zapalovacích svíček v ČR a druhým největším v Evropě. Ve světě patří mezi pět nejvýznamnějších firem v oboru. Pokračuje v tradici výroby zapalovacích svíček v Táboře, která začala roku 1935.