Británie sází na větrnou energetiku. Rostou hlavně offshore parky

offshore větrná farma

offshore větrná farma Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Statkraft via Flickr

Přibližně čtvrtina elektrické energie ve Velké Británii pochází z obnovitelných zdrojů. Vyplývá to alespoň z čísel za třetí čtvrtletí letošního roku. Významný růst zaznamenaly onshore a offshore větrné elektrárny.

V období od července do září 2015 vzrostla výroba v offshore větrných elektrárnách o 52 procent ve srovnání s údaji z loňského roku, upozornil web oenergetice.cz. Větrné elektrárny na pevnině vyrobily o téměř třetinu více elektrické energie oproti loňsku. Celková výroba elektřiny z OZE celkově vzrostla o 5,9 procenta oproti stejnému období v roce 2014.

Do budoucna se neočekává tak výrazný růst vzhledem k faktu, že vláda snížila podporu na obnovitelné zdroje. Nedávno například omezila podporu domácích solárních elektráren.

Fosilní paliva naopak dlouhodobě klesají. Podíl uhlí na výrobě elektřiny klesl z 21 procent na 17. Výroba plynu z 38 procent na 35 procent. Británie se vyslovila pro rozvoj jádra, výrobu elektřiny z plynu a úplný konec výroby z uhlí do roku 2025.

Boom offshore elektráren
Velká Británie patří k dominantním hráčům v oblasti offshore větrných elektráren. Instalovaný výkon země přesahuje pět gigawattů. Do pěti let by se měl tento výkon zdvojnásobit. Offshore elektrárny by měly do roku 2020 zabezpečovat 15 procent celkové spotřeby energie Velké Británie z obnovitelných zdrojů.