V Irském moři vyroste největší offshore větrná farma na světě

offshore větrná farma

offshore větrná farma Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Statkraft via Flickr

Větrná elektrárna Walney v Irském moři se výrazně rozšíří. Díky rozhodnutí společnosti DONG Energy tak vznikne největší větrný park na světě. Nově instalovaný výkon elektrárny bude dosahovat 650 megawattů (MW), což překoná dosud největší větrný park London Array (630 megawattů).

Elektrárna Walney se nachází mezi ostrovem Man a západním pobřežím Británie. Dosavadní výkon padesáti turbín dosahuje 367 megawattů. Plánovaných 650 megawattů výkonu má být v provozu v roce 2018, uvedl web oenergetice.cz. Největší offshore větrná elektrárna se tak bude skládat z 87 větrných turbín společnosti Vestas (40 turbín o výkonu osm megawattů) a Siemens (47 turbín o výkonu sedm megawattů).

Společnost DONG má za cíl stát se lídrem v oblasti offshore elektráren. „Rozšíření Walney náš příbliží k cíli mít do roku 2020 globálně v provozu 6,5 gigawattu v tomto typu větrných elektráren,“ prohlásil výkonný viceprezident společnosti Samuel Leupold.

Velká Británie patří k dominantním hráčům v oblasti offshore větrných elektráren. Instalovaný výkon země přesahuje pět gigawattů. Do pěti let by se měl tento výkon zdvojnásobit. Offshore elektrárny by měly do roku 2020 zabezpečovat 15 procent celkové spotřeby energie Velké Británie z obnovitelných zdrojů.