Britský likvidátor NWR neuznal pohledávku OKD za téměř 23 miliard

ilustrační

ilustrační Zdroj: profimedia,

Britský likvidátor společnosti New World Resources (NWR) odmítl uznat pohledávku OKD za 22,6 miliardy korun, která se týkala hlavně údajně neoprávněně vyplacených dividend. Insolvenční správce ani OKD se neodvolaly, napsal deník Právo.

Firma OKD byla jediným větším majetkem NWR. Insolvenční správce OKD věc nekomentoval.

Těžební společnost skončila v roce 2016 v úpadku a věřitelé přihlásili u soudu pohledávky za více než 20 miliard korun. Insolvenční správce ale pohledávky za většinu této částky popřel. Věřitelem s největšími neuznanými pohledávkami je Citibank, která přihlásila dvě pohledávky dohromady za více než deset miliard korun. Jde o dluhopisy, které vydala v roce 2014 společnost NWR, jež byla majitelem OKD, a společnost OKD za ně ručila. Citibank zastupuje držitele dluhopisu.

Citibank podala na OKD a Loudu žalobu, ve které se domáhá, aby soud platnost pohledávek uznal. Louda poté podal odpůrčí žalobu, v níž chce, aby smlouvy, za které OKD ručilo, prohlásil soud za právně neúčinné. Soud obě žaloby spojil do společného řízení.

V roce 2016 akcionáři NWR schválili dobrovolnou likvidaci firmy, OKD se k ní přidala s pohledávkou zhruba 22,672 miliardy korun. Právě OKD ale byla jediným větším majetkem NWR. OKD už podala i žalobu na NWR N. V. a jejího tehdejšího spolumajitele Zdeňka Bakalu. Mimo jiné kvůli nepřiměřenému rozdělování zisku po nich žádá přes 24,5 miliardy korun.

V OKD se dál těží černé uhlí a i se zaměstnanci z dodavatelských firem tam nyní pracuje okolo 9500 lidí. Doly ale letos prostřednictvím své společnosti Prisko převzal stát. V původní společnosti OKD, která změnila název na Správce pohledávek OKD, zůstaly pohledávky za bývalými majiteli a závazky vzniklé předtím, než se firma dostala do úpadku.