Brněnský Unis získal významnou zakázku v Bělorusku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ceskarafinerska.cz

Brněnská společnost Unis získala významnou zakázku v Bělorusku. Za 30 milionů eur, tedy asi 823 milionů korun zrekonstruuje jednotku zpracování ropy v běloruském podniku OAO Naftan v Novopolocku.

Jak řekl obchodní ředitel Unisu Luboš Glozar, původní jednotku hlubokého zpracování ropy stavěl v letech 2002 až 2004 společně s firmou Koch-Glitsch. Nyní je generálním dodavatelem její rekonstrukce a zvýšení kapacity. Zakázku chce brněnská firma dokončit v roce 2016. Projekt je částečně financován exportním úvěrem a pojištěn společností EGAP.

Podle Glozara jde o specializovanou zakázku rekonstrukce hydrokraku, což je jednotka hlubokého zpracování těžkých podílů po destilaci ropy. Na této jednotce jsou řetězce těžkých destilátů za vysokého tlaku, teploty a přítomnosti vodíku štěpeny na cennější lehčí produkty, především naftu a benzin.

Nárůst o 70 procent

Kromě dodávky úprav a doplnění hlavního zařízení jsou součástí kontraktu například nová pomocná jednotka aminové vypírky využívaná pro chod hydrokraku nebo systém sběru flérových plynů.

Brněnská firma Unis, která se zabývá mimo jiné investiční výstavbou, v roce 2012 zvýšila meziročně obrat o téměř 70 procent na 1,2 miliardy korun. Obrat firmy od roku 2010 vzrostl téměř trojnásobně. Výsledky za loňský rok zveřejní až v srpnu.