Budvar prohrál letitý spor v Rakousku

Budějovičtí uspěli v Bulharsku ve třech správních řízeních.
V nejdůležitějším z nich Budvar
uhájil svá práva k označení původu značky Bud před žalobou konkurenční firmy Anheuser-Busch
Inbev.

Budějovičtí uspěli v Bulharsku ve třech správních řízeních. V nejdůležitějším z nich Budvar uhájil svá práva k označení původu značky Bud před žalobou konkurenční firmy Anheuser-Busch Inbev. Zdroj: 7

Budějovický Budvar prohrál v Rakousku soudní spor s americkou společností Anheuser-Busch. Ta podle rozhodnutí nejvyššího rakouského soudu smí na zdejším trhu prodávat pivo pod značkami Bud a American Bud. V dvanáct let trvajícím sporu si chtěl Budvar vymoci zákaz prodeje piva pod značkou Bud s odvoláním na rakousko-českou dohodu o ochraně značek z roku 1976. Český pivovar v září naopak vyhrál nad stejnou společností ve Velké Británii, kde podle rozhodnutí soudu smí používat značku Budweiser.

Český pivovar nyní zvažuje, jak bude na výsledek letitého sporu v Rakousku reagovat. Budvar si už v roce 1999 u obchodního soudu ve Vídni vymohl prozatímní nařízení o zákazu užívání značky Bud u amerického piva, což později potvrdily soudy vyšší instance. Po následujících dlouholetých soudních sporech nyní rakouský nejvyšší soud stížnost Budvaru pravomocně odmítl. Soud se přitom odvolává na rozhodnutí soudního dvora EU, jenž konstatoval, že nad bilaterální dohodou z roku 1976 stojí evropské právo.

V příslušném evropském registru chráněných značek odvozených od místa původu Bud nefiguruje. Jsou v něm zapsány jen názvy jako Budějovické pivo a Českobudějovické pivo. I podle rozhodnutí Evropského soudního dvora z roku 2003 se přitom v Rakousku nemohlo prodávat pivo společnosti Anheuser Busch pod značkou American Bud.

Budějovický Budvar byl založen v roce 1895 v Českých Budějovicích, německy Budweis. Anheuser-Busch začal pivo s názvem Budweiser vařit roku 1876. Oba pivovary bojují o značku Budweiser a její různé obměny jako je Bud více než sto let. Většina sporů je z nedávných let, kdy Budvar zvýšil export.