Burza v Kladně prodala meziročně o pětinu více energií

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jan Rasch, Euro E15

Českomoravská komoditní burza v Kladně (ČMKBK) za letošní první tři čtvrtletí prodala meziročně o pětinu více energií. Obchody dosáhly 3,3 terawatthodiny energií. Růst představující dvacet procent proti minulému roku zaznamenala burza i v hodnotě obchodů, letos za devět měsíců činila 2,7 miliardy korun.

Od ledna do září bylo na burze konečnými odběrateli zakoupeno přes dva miliony terawatthodin zemního plynu a přibližně 1,3 terawatthodiny elektřiny. Uzavřelo se přes 4700 burzovních kontraktů, což je proti loňským třem čtvrtletím nárůst o 45 procent.

„Bilance letošního třetího čtvrtletí byla znovu rekordní. Svým objemem zobchodovaných energií přes 1,9 terawatthodiny, respektive 1,6 miliardy korun, překročilo dosud nejsilnější 4. čtvrtletí 2013,“ uvedl předseda burzovní komory ČMKBK Pavel Štorkán.

Cena elektřiny začala letos růst ve třetím čtvrtletí až na současnou úroveň kolem 1025 Kč/MWh, zatímco cena zemního plynu s dodávkou v roce 2015 dosahovala nejvyšší letošní hodnoty počátkem roku, a to 738 Kč/MWh. Jeho cena pak do pololetí klesala, nyní opět vzrostla na týdenní průměr od 700 do 730 Kč/MWh.

ČMKBK otevřela trh s elektřinou a zemním plynem koncem roku 2009. Od jeho vzniku do letošního 30. září tam bylo uzavřeno přes 20 tisíc kontraktů na dodávky více než 14,6 terawatthodiny energií za více než 12,4 miliardy korun.