Bývalý manažer Linetu otevře v lounských kasárnách pivovar

Rodina Husákových, spolumajitelů Rodinného pivovaru Zichovec

Rodina Husákových, spolumajitelů Rodinného pivovaru Zichovec Zdroj: Jan Husak

Vizualizace Pivovaru Louny
Transport pivních tanků do Pivovaru Louny.
Technologie v Pivovaru Louny
4
Fotogalerie
V areálu bývalých kasáren v Lounech se začne v březnu vařit pivo. Nový pivovar za 50 milionů korun zde vybudují majitelé Pivovaru Zichovec. Jedná se o rodinu Ivana Husáka, někdejšího manažera známého výrobce nemocničních lůžek Linet.

„V první etapě plánujeme v Lounech roční výstav 10 tisíc hektolitrů, 60 procent produkce by mělo pokrýt výčepní pivo a ležáky, zbylých 40 procent pivní speciály, převážně svrchně kvašené. Zejména kvůli speciálům budeme pořizovat moderní stáčecí linku na lahve. Z celkové výroby předpokládáme stáčení 80 procent do sudů a 20 procent do lahví,“ řekl pro E15.cz Ivan Husák, jeden ze spolumajitelů pivovaru.

Bývalý finanční ředitel a spolumajitel společnosti Linet, která je předním světovým výrobcem zdravotnických lůžek, tak v novém oboru navazuje na rodinnou tradici.

Prohlédněte si pivovar v Lounech

Slavnostní otevření pivovaru v Lounech zichovečtí plánují na 18. března 2016, kdy uplyne 120 let od narození Husákova dědy a zichoveckého starosty Krahulíka, po kterém je pivo pojmenováno.

„Celkové investiční náklady na pivovar v Lounech budou 50 milionů korun, z toho stavební investice 20 milionů korun, technologie 25 milionů korun. Nákup budovy bývalé tankové střelnice včetně pozemku vyšla na dalších pět milionů korun,“ počítá Husák.

Zichovečtí prakticky pouze rozšiřují výrobu. Od roku 2012 provozují minipivovar přímo v Zichovci na pomezí Lounska a Kladenska. První půlrok zde uvařili 180 hektolitrů piva čtyř originálních značek (Krahulík, Sokolík, Moták a Magor), loni už to bylo 850 hektolitrů.

Obrat minipivovaru v Zichovci za prodej piva loni činil 2,7 milionu korun, v Lounech by obrat měl dosáhnout do tří let od zahájení výroby 25 milionů korun ročně. Do Loun se letos přesune výroba výčepního piva a ležáků, v Zichovci se budou vařit výhradně spodně nebo svrchně kvašené speciály.

Pívobus bude první autobus, který doveze pivo za těmi, jimž hospoda v obci nebo na akci chybí.

„Do Loun se přestěhuje také sládek Rudolf Rajniš ze Zichovce, jeden z nejmladších sládků v ČR. Hlavním sládkem Pivovaru Zichovec bude František Šmíd, který pracuje v pivovarství od roku 1967 a prošel snad všemi známými tuzemskými pivovary,“ dodává Husák. Výrobu speciálů v Zichovci převezme nová perspektivní posila, sládek Stanislav Bořek.

„Plánujeme zde také speciality, jako například výrobu piva dozrávajícího v dubových sudech po destilátech nebo portském vínu,“ prozrazuje Ondřej Husák zodpovědný za produkt a finance.

Rodinný pivovar Zichovec, jak z ní jeho nový název, sází na „multifunkční“ zaměstnance. Základem jsou čtyři spolumajitelé, Husákova rodina (manželka a dva synové), a celkem tři sládkové. Postupně hodlají nabírat další spolupracovníky, při maximálním výstavu dalších šest lidí.

Zichovečtí chystají pro letošní sezonu i další novinku. „Pívobus bude první autobus, který doveze pivo za těmi, jimž hospoda v obci nebo na akci chybí. Inspirací nám byla pojízdná prodejna,“ říká Jan Husák, který se v rodinném pivovaru stará především o obchod. Trasy v současné době plánují.

Pívobus s dlouhým „í“ je správně, pivovar má totiž zaregistrovaný produktový slogan „To Píííívo.“