Campari kupuje likéry Grand Marnier, zaplatí přes 18 miliard

Likér Grand Marnier

Likér Grand Marnier Zdroj: Simon A. Eugster via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Italská nápojová skupina Campari kupuje francouzský pomerančový likér Grand Marnier. Umožní jí to dohoda se skupinou kontrolních akcionářů o koupi jejich podílu ve společnosti Société des Produits Marnier Lapostolle, která likér s více než stoletou tradicí vyrábí. Transakce ohodnocuje francouzského výrobce nápojů na zhruba 684 milionů eur (18,5 miliardy korun), vyplývá z dnešního prohlášení italského podniku.

Campari nabídne za jednu akcii Grand Marnier 8,05 eura, což je o 60 procent více než současná cena na burze. Italové získají od kontrolních akcionářů podíl 17,19 procenta. Od některých z nich převezmou časem ještě dalších 2,6 procenta akcií.

Gruppo Campari je šestou největší nápojovou skupinou na světě. Kromě hořkého červeného aperitivu stejného jména jsou to třeba vodka Skyy, aperitiv Aperol, anýzový likér Ouzo či whisky Old Smuggler. Skupina doufá, že nákup francouzské značky jí umožní těžit z obnoveného zájmu o klasické koktejly především ve Spojených státech.

Akviziční strategie

Grand Marnier „perfektně zapadá do akviziční strategie Campari,“ uvedla italská společnost v prohlášení. „Grand Marnier je francouzskou ikonou s bohatou 150letou historií, ke které máme hlubokou úctu,“ uvedl generální ředitel skupiny Campari Bob Kunze-Concewitz.

Akcie Marnier Lapostolle budou po transakci staženy z pařížské burzy cenných papírů. Společnost Campari kromě tohoto uzavřela s firmou dohodu o exkluzivním prodeji alkoholických nápojů z portfolia Grand Marnier na celosvětové úrovni.