Canon chce koupit švédského výrobce kamerových systémů Axis

fotoaparát Canon

fotoaparát Canon Zdroj: CC BY 2.0: MIKI Yoshihito; Wikimedia

Japonský výrobce elektroniky Canon dnes předložil nabídku na převzetí výrobce kamerových systémů Axis. Za švédský podnik nabízí 23,6 miliardy švédských korun (přes 69 miliard Kč). Pro Canon, který se snaží rozšířit své aktivity mimo klesající trh s fotoaparáty, jde o největší transakci svého druhu.

Japonská firma předložila nabídku na koupi všech akcií švédské společnosti. Za jednu akcii nabízí 340 SEK, což představuje prémii skoro 50 procent oproti pondělní závěrečné ceně 226,90 SEK. Akcie Axis dnes po poledni přidávaly zhruba 48 procent.

Švédská firma uvedla, že její představenstvo nabídku jednomyslně podpořilo. Souhlasit s ní budou i tři z největších akcionářů, kteří drží zhruba 40 procent všech akcií firmy. Cenu za převzetí Axis hodlá Canon zaplatit v hotovosti. Monitorovací kamery už Canon ve svém sortimentu má. Japonská firma sice nezveřejnila, kolik na těchto výrobcích vydělává, vidí ale v tomto trhu potenciál růstu.

Jednička na trhu

Dohoda se Švédy z Canonu učiní jedničku na trhu s monitorovacími videosystémy, jehož hodnotu odhadovala analytická společnost IHS na konci loňského roku na zhruba 15 miliard dolarů. V rámci tohoto trhu pak existuje segment síťově propojených bezpečnostních kamer, kde byl podle údajů za rok 2013 největším hráčem právě švédský Axis s podílem 17,5 procenta.

Canon vykázal za loňské čtvrté čtvrtletí mírný nárůst zisku. Firmě pomohl slabší kurz japonského jenu a vyšší tržby z prodeje kancelářského zařízení, což pomohlo kompenzovat horší výsledky v divizi fotoaparátů. Těm konkurují chytré telefony, které dokážou pořizovat relativně velmi kvalitní snímky či videa.