Cena ropy roste, ovlivňují ji sankce proti Íránu

Těžba ropy

Těžba ropy Zdroj: Profimedia

Americké sankce proti Íránu posilují obavy, že na trhu bude nedostatek ropy a její cena roste. Severomořská ropa Brent vykazovala nárůst o 0,9 procenta na 74,40 dolaru za barel, americká lehká ropa WTI si připisovala 0,4 procenta na 69,30 dolaru za barel.

Severomořská ropa Brent vykazovala nárůst o 0,9 procenta na 74,40 dolaru za barel, americká lehká ropa WTI si připisovala 0,4 procenta na 69,30 dolaru za ba

V platnost dnes vstoupila první vlna amerických sankcí vůči Íránu, která se zaměřuje hlavně na automobilový průmysl a obchody se zlatem a dalšími kovy. Podstatnější ranou pro íránskou ekonomiku však bude až druhá série sankcí, která se zaměřuje na ropný a bankovní sektor a očekává se začátkem listopadu.

Írán v červenci vyvážel téměř tři miliony barelů ropy denně, upozornila agentura Reuters.

„Trh nadále započítává do cen geopolitické riziko spojené s obnovením amerických sankcí vůči Íránu,“ uvedl analytik Gene McGillian ze společnosti Tradition Energy. K růstu cen podle něj přispívají i zprávy o červencovém poklesu těžby ropy v Saúdské Arábii. Analytici navíc upozorňují, že globální vlna veder povede k růstu poptávky po ropě.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):

BURZATYPKONTRAKTAKTUÁLNÍ CENAPŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn - ICEBrentříjen74,4073,75
New York - NYMEXWTIzáří69,3069,01