Centrála EADS se přestěhuje do Toulouse, Bavoři protestují

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: airbus.com

Budoucí šéf leteckého koncernu EADS Thomas Enders ještě ani nenastoupil do čela podniku a už chystá dalekosáhlé změny. Přesunutí administrativních sídel společnosti z Paříže a Mnichova do Toulouse ale může narušit křehkou rovnováhu mezi německým a francouzským vlivem, uvedl německý deník Süddeutsche Zeitung.

Přesun sídla do Toulouse podle Enderse zlepší spolupráci jednotlivých oddělení v rámci koncernu. Nový šéf argumentuje tím, že ve městě je největší továrna koncernu, která vyrábí i letouny Airbus. Nejmenované zdroje z oboru tvrdí, že do nového sídla se bude muset přestěhovat až 400 zaměstnanců.

Jen před několika dny přitom firma slíbila, že rušení sídla v Ottobrunnu nedaleko Mnichova není na pořadu dne a že naopak dojde k jeho rozšíření. U bavorské zemské vlády pro plán vyvolal nevoli. „Pokud pan Enders své plány opravdu uskuteční, bude to těžká rána pro Bavorsko jako centrum technologického průmyslu,“ řekl deníku zemský ministr hospodářství Martin Zeil.

Podle Süddeutsche Zeitung je možné, že současný krok má rozhýbat zkostnatělou firemní administrativu a prorazit cestu po mnohem rozsáhlejší integraci v rámci EADS a Airbusu. Díly pro letadla této firmy jsou totiž nyní vyráběny v řadě továren rozesetých po celé Evropě a v Toulouse probíhá až závěrečná kompletace letounů.

Uspořádání společnosti se dvěma správními sídly je založeno na dohodě zakládající EADS. Společnost vznikla v roce 2000 sloučením francouzské Aerospetiale-Mantra, německé Dasy a španělské Casy. V roce 2007 byl zrušen systém dvou předsedů představenstva a dvou ředitelů, který měl zajistit rovnoměrnost německého a francouzského vlivu.

Enders dal již dříve najevo, že se chce zbavit také dalších zdrojů státního vlivu. Francie a Německo by se podle něj měly své zbývající podíly v konsorciu. Německo nicméně zvažuje, že koupí 7,5 procenta akcií EADS od koncernu Daimler.

Sídla v Paříži a Mnichově nebudou uzavřena úplně. V Německu zůstanou technologická společnost Innovation Works a firma Astrium, specializující se na komponenty pro vesmírná zařízení.

Enders bude oficiálně jmenován 1. května. Mluvčí EADS jeho výroky odmítl komentovat, protože padly za zavřenými dveřmi na jednání koncernu v Madridu.