Čepro chystá bezobslužné čerpací stanice

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta

Státní společnost Čepro dokončila pilotní projekt tří bezobslužných čerpacích stanic ve své síti EuroOil. Ukázal, že tento koncept může zachránit čerpací stanice mimo hlavní trasy, které si na sebe kvůli nižšímu objemu prodaných pohonných hmot nevydělají. „Přechodem na bezobslužnou stanici ušetříme mzdové náklady a zároveň nepřijdeme o obsluhu daného regionu a prodaný objem pohonných hmot,“ míní generální ředitel Čepra Jan Duspěva.

Firma uvažuje, že by bezobslužnou technologii použila i u klasických čerpacích stanic, které na noc zavírají. K dispozici by pak byly nonstop.

„V polovině příštího roku se chceme rozhodnout, jakou strategii v oblasti bezobslužných stanic zvolíme,“ dodává Duspěva. Trend to může být tam, kde jezdí hodně profesionálních řidičů, kteří mají zájem hlavně natankovat a na doprovodných službách jim tolik nezáleží.

Koncept bezobslužných čerpacích stanic zkouší i Benzina, největší hráč na českém trhu. Zatím otevřela dvě stanice, a to v Hradci Králové a ve Vysokém Mýtě. „Díky úspoře mzdových nákladů na těchto stanicích můžeme nabídnout řidičům nižší cenu pohonných hmot. S objemem prodeje jsme spokojeni a plánujeme stavbu další bezobslužné čerpací stanice,“ uvedl Václav Loula z Benziny.

Při hodnocení ekonomického přínosu bezobslužné stanice se musí poměřovat úspora mzdových nákladů a ušlých tržeb z prodeje doplňkového zboží a služeb. „Rozdíl v cenách u plnohodnotné a bezobslužné stanice zase není tak zásadní, aby řidiče přiměl prioritně vyhledávat právě bezobslužné stanice,“ dodává Duspěva.

I vzhledem k velké konkurenci na trhu si čeští řidiči zvykli na komfort doplňkových služeb, které na čerpacích stanicích dostávají. Nicméně pro firemní flotily s řízenými náklady na pohonné hmoty mohou být nižší ceny u pump bez obsluhy zajímavé.

Provozovatelé sice bezobslužnému konceptu věří, ale v Česku patrně nenastane stav jako v Itálii či Španělsku, kde čerpací stanice večer běžně zavřou a řidiči tankují bezobslužně. Podíl bezobslužných stanic podle Duspěvy však bude narůstat tak, jak se bude zvyšovat cena práce.