ČEPS v pololetí snížil zisk na 1,6 miliardy

ČEPS, rozvodna

ČEPS, rozvodna Zdroj: ctk

Provozovatel přenosové sítě ČEPS hospodařil v prvním pololetí se ziskem 1,6 miliardy korun před zdaněním. Proti loňsku to představuje pokles o 15 procent. Tržby se meziročně snížily o 13 milionů na 7,725 miliardy korun, vyplývá z pololetní zprávy společnosti.

ČEPS se v prvním pololetí musel několikrát potýkat s přeshraničními toky velkého množství elektřiny. Proud většinou mířil z obnovitelných zdrojů na severu Německa na jih a jihovýchod Evropy, kde byl kvůli menší výrobě vodních zdrojů deficit elektřiny.

Kvůli prudkým přetokům elektrické energie byl přesto ČEPS nucen požádat o pomoc slovenské a polské provozovatele soustav, aby se situace stabilizovala. Export elektřiny z Česka v pololetí vzrostl o 34 procent. Problémy pro stabilitu soustavy podle ČEPS nadále představují obnovitelné zdroje s jejich nestálým výkonem. „V prvním pololetí 2012 se zvýšil instalovaný výkon obnovitelných zdrojů o 12 megawatt,“ uvedla firma. Celkový instalovaný výkon solárních a větrných elektráren v Česku tak podle údajů státní společnosti nyní činí 2138 megawattů.

Pro stabilizaci sítě ČEPS letos realizuje sérii investic, které budou pokračovat i v příštích letech. Letos hodlá na investice vynaložit 3,6 miliardy korun. Dlouhodobý investiční plán zahrnuje mimo jiné připojení nových zdrojů, jako jsou paroplynový blok elektrárny Počerady a Mělník, nové jaderné reaktory v Temelíně či větrný park Chomutov. V první polovině roku ČEPS uvedl do provozu také například novou rozvodnu v Kletné v Moravskoslezském kraji za téměř miliardu korun.

Podle ČEPS byl vývoj zisku v první polovině roku nerovnoměrný a hlavní část nákladů firma čerpá v zimním období. V letních měsících jsou také vlivem nižší spotřeby elektřiny i nižší výnosy. Za celý rok očekává ČEPS zisk před zdaněním ve výši 1,92 miliardy korun. Tržby by měly dosáhnout 15 miliard korun.

Státem vlastněný ČEPS je jedinou společností, která má v Česku licenci na přenos elektřiny. ČEPS provozuje soustavy nejvyššího napětí o celkové délce přes 4000 kilometrů. Firma zaměstnává asi 470 lidí.