ČEPS vzrostl zisk téměř o polovinu

Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: http://www.ceps.cz

Provozovateli tuzemské přenosové soustavy ČEPS loni meziročně stoupl zisk před zdaněním o 39,8 procenta na 2,9 miliardy korun. Celkové výnosy vzrostly o 5,7 procenta na 20,1 miliardy korun. 

"Rozhodující vliv na nárůst hospodářského výsledku mělo zejména překročení plánovaných tržeb z aukcí přeshraničních kapacit, překročení plánovaného salda ze zúčtování plateb za využívání sítí při tranzitních tocích a tržeb za systémové služby," uvedl předseda představenstva ČEPS Jan Kalina.

ČEPS působí v Česku jako výhradní provozovatel přenosové soustavy na základě licence od Energetického regulačního úřadu. Udržuje, obnovuje a provozuje 42 rozvoden se 75 transformátory a vedení o celkové délce přes 5600 kilometrů. Sto procent akcií společnosti vlastní přes ministerstvo průmyslu stát.

Systémové služby jsou činnosti, které provozovatel přenosové soustavy vykonává pro zajištění rovnováhy mezi výrobou a spotřebou elektřiny, a to v každém okamžiku. Prostředkem pro jejich zajištění jsou podpůrné služby, pomocí kterých je možné regulovat rozdíl mezi výrobou a spotřebou. Podpůrné služby ČEPS nakupuje s co nejmenšími náklady.

Na rozvoj a modernizaci přenosové soustavy společnost loni vynaložila více než 3,5 miliardy korun. "V uplynulém roce společnost ČEPS investovala zejména do výstavby nových vedení, posílení přenosové schopnosti stávajících vedení a dokončení přechodu stanic přenosové soustavy na dálkové ovládání. Stěžejním investičním záměrem, který jsme v roce 2017 realizovali, bylo dokončení výstavby transformátorů s posuvem fáze v transformovně Hradec u Kadaně," doplnil Kalina.

Nové transformátory pomáhají Česku čelit neplánovaným náporům elektřiny z Německa, které souvisejí především s nevyrovnanou produkcí elektřiny z německých větrných parků. Jejich výstavba stála téměř 1,6 miliardy korun.

ČEPS dále uvedl, že během roku 2017 byla rovněž dokončena pětiletá rekonstrukce transformovny Čechy střed a výstavba nové transformovny Vernéřov v Ústeckém kraji.

Zahájena pak byla modernizace vedení Nošovice - Varín, která propojuje českou a slovenskou přenosovou soustavu nebo celková modernizace transformovny Kočín u Jaderné elektrárny Temelín. "Ve Zlínském kraji skončila rekonstrukce poslední místně ovládané transformovny Otrokovice, nově řízené na dálku. Byl tak dokončen kompletní přechod všech stanic přenosové soustavy na systém dálkového ovládání," dodala firma.

ČEPS působí v České republice jako výhradní provozovatel přenosové soustavy na základě licence od Energetického regulačního úřadu. Udržuje, obnovuje a provozuje 42 rozvoden se 75 transformátory a vedení o celkové délce přes 5600 kilometrů. Sto procent akcií společnosti vlastní přes ministerstvo průmyslu stát.