Češi kupují méně cigaret, zisk Philip Morris klesl

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Martin Pinkas

Zájem českých zákazníků o cigarety Philip Morris klesá, kutnohorský výrobce to ale částečně kompenzuje vyššími vývozy. Čistý zisk firmy tak loni kles o 3,9 procenta na 2,44 miliardy korun.

Tržby bez spotřební daně a DPH meziročně vzrostly o 6,6 procenta na 12,96 miliardy korun. Ty firma zvýšila zejména v důsledku příznivého vývoje cen v Česku a na Slovensku, vývoje měnového kurzu a vyššího objemu vývozu o 23,7 procenta.

Nárůst byl částečně eliminován nižším objemem prodejů a mírou zastoupení jednotlivých značek na trhu v České republice a na Slovensku. Na tuzemském trhu podle výroční zprávy firmě klesl odbyt o 7,5 procenta, na slovenském trhu o 1,2 procenta. Při vyloučení vlivu měnového kurzu se meziročně tržby bez spotřební daně a DPH zvýšily o 5,3 procenta.

„Navzdory zlepšení našich konsolidovaných tržeb, dosažených především díky vyššímu objemu vývozů jiným společnostem ve skupině PMI, zůstává náš odbyt v České republice i na Slovensku pod tlakem z důvodu celkového poklesu trhu a pokračujícího přechodu spotřebitelů k cigaretám v levném cenovém segmentu,“ uvedl šéf českého Philip Morrisu András Tövisi.

Zákazníci podle něj utíkají také k řezanému tabáku, který je výhodnější i díky nižšímu daňovému zatížení. Philip Morris proto loni uvedl dvě nové značky mířící na spořivé kuřáky.

Philip Morris ČR provozuje jedinou českou továrnu na výrobu cigaret, zaměstnává přibližně 1200 lidí.

Akcie Philip Morris:Akcie Philip MorrisAkcie Philip Morris | bruner@mf.cz