Češi pomohou Slovákům s povolenkami

ilustrační foto

ilustrační foto

Česká společnost Carbon Redux vyhrála v Bratislavě tendr na poradenství při prodeji kjótských kreditů AAU – tedy povolenek, které Slovensko získalo díky tomu, že od roku 1990 snížilo emise skleníkových plynů. Výnos ze 27 milionů slovenských kreditů se bude pohybovat v řádu jednotek miliard korun.

Členy týmu Carbon Redux jsou lidé, kteří se v minulosti podíleli na tržním zhodnocení českých kreditů a s ním spojeným programem zateplování budov Zelená úsporám. Bývalý ministr životního prostředí Petr Kalaš inicioval prodej českých povolenek AAU, Petr Štěpánek byl šéfem Státního fondu životního prostředí, který získané peníze investoval právě do Zelené úsporám.

Firmu Carbon Redux vede Stanislav Kolář – veterán klimatických projektů, jenž řídil první obchod s emisemi mezi Děčínem a australskými městy. V týmu je i Helmut Schreiber, který vedl klimatické projekty jako ekonom Světové banky.

Petr Štěpánek připouští, že během chystaného prodeje slovenských kreditů asi nebude možné dosáhnout stejně výhodné ceny jako v případě českých povolenek, cena emisí v posledních měsících klesala.

„Záleží ale na tom, jaké projekty se budou na prodej vázat,“ řekl Petr Štěpánek deníku E15. Kupci kjótských kreditů totiž vyžadují, aby peníze byly investovány do účinného snižování emisí. Takovým projektem na Slovensku nemusí být podle Štěpánka obdoba Zelené úsporám, byť ani to není vyloučeno. „Na Slovensku bude pro kupce nejdůležitější kvalita monitoringu a evaluace,“ dodává člen týmu Carbon Redux. Důvod je jasný – Slovensko už zažilo kolem prodeje kjótských povolenek jeden skandál.

„Emisní jednotky, které má letos Slovensko volné na prodej, chceme prodat transparentně a co nejdříve,“ řekl slovenský ministr životního prostředí József Nagy. Jeho ministerstvo v tendru vybíralo z pěti uchazečů, tři splnili kritéria a o českém vítězi rozhodla cena ve formě odměny v případě úspěšného prodeje.