Češi vyvíjejí unikátní malý jaderný reaktor, který by uměly vyrobit tuzemské firmy

ÚJV Řež

ÚJV Řež Zdroj: Jan Stuchlík

V Česku se rodí koncept malého modulárního jaderného reaktoru, který by v budoucnu mohl poskytovat energii k výrobě vodíku, odsolování mořské vody nebo k vytápění oblastí daleko od civilizace. Vědci z Centra výzkumu Řež dali dohromady zkušenosti z více než deseti let experimentů s různými technologiemi jaderných zařízení a vytvořili během uplynulého roku projekt malého reaktoru chlazeného roztavenou solí s názvem Energy Well.

„Výkon 20 megawattů tepla řadí Energy Well mezi mikroreaktory. Zájem o tento druh zařízení ve světě roste. V příštích třech letech bychom měli připravit studii proveditelnosti včetně výpočtů, jak by reaktor vycházel ekonomicky. Kromě paliva by ho uměly vyrobit české firmy,“ popisuje projekt jeden z jeho spoluautorů Marek Ruščák z řežského Centra výzkumu.

Ruščák a jeho kolegové z Energoprojektu a ÚJV Řež představili koncept letos na pravidelné mezinárodní konferenci o malých modulárních reaktorech, která se konala v americké Atlantě, a setkali se s velkým ohlasem. O spolupráci projevili zájem například zástupci společnosti X-Energy, která připravuje vlastní koncept malého reaktoru a zároveň vyvíjí jaderné palivo Triso, o jehož využití v českém reaktoru by se chtěli bavit. Žádosti o spolupráci přišly také z Francie nebo ze Švédska.

Šedesát druhů reaktorů

Vývoj malých modulárních reaktorů je jedním z hlavních trendů současné jaderné energetiky. Jde o zařízení s výkonem do 300 megawattů elektřiny. Celosvětový zájem o jejich vývoj souvisí s požadavky na flexibilní zdroje energie, které se uplatní nejen v klasické výrobě elektřiny. Malé reaktory budou mít díky nižším výkonům lepší parametry pasivní bezpečnosti než velké jaderné bloky. Jejich pořízení nebude také vyžadovat obrovské počáteční investice. Vychází se z předpokladu, že zařízení se vyrobí v továrně a na místo instalace se přiveze už hotové ke smontování.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!