Češi získají miliardu z dodávek pro jadernou elektrárnu v Indii

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

České firmy dodaly na novou indickou elektrárnu Kudankulam, kterou staví ruský koncern Rosatom, zařízení v hodnotě zhruba jedné miliardy korun. Na stavbě dvou bloků elektrárny se podílely například společnosti Sigma Group, Arako, Vítkovice Machinery Group či Kabelovna Kabex.

„Jednalo se o armatury, čerpadla, kabely a další zařízení za téměř miliardu korun. Například společnost ARAKO na 1500 kusů uzavíracích a regulačních armatur,“ říká Leoš Tomíček, výkonný viceprezident společnosti Rusatom Overseas, dceřinné firmy Státní korporace Rosatom. „Šlo o dodávky kabelů pro řídící a bezpečnostní systémy v hodnotě desítek milionů korun. Hlavní část dodávky se odehrála a v letech 2008 a 2009,“ říká Jiří Vyhnálek, obchodní ředitel Kabelovny Kabex.

Rosatom má o spolupráci s českými firmami zájem. „Vloni jsme zadali českým firmám zakázky za sto milionů eur a za letošních pět měsíců už za 60 milionů eur. Už druhým rokem děláme v Česku semináře, kde vysvětlujeme českým firmám, jak se mohou stát našim dodavatelem. Našich tendrů se účastní stále více českých firem,“ tvrdí Kirill Komarov, zástupce generálního ředitele Rosatomu.

České dodavatele ovládají Rusové

Řadu z dodavatelských firem vlastní ruské společnosti. Například opavská armaturka Arako patří ruské společnosti Atomenergomash, dceři koncernu Rosatom. V roce 2011 ruská společnost koupila i většinový podíl ve firmě Chladící věže Praha.

České firmy by se mohly podílet i na stavbě dalších dvou bloků indické elektrárny. „Naše dodávky pokračují a kabely bychom měli vyrábět i pro další dva bloky,“ dodává Vyhnálek z Kabelovny Kabex. Vlastník Araka, Atomenergomash, ovšem hodlá část výroby komponent přesunout přímo do Indie, aby se zvýšil podíl indických dodávek pro elektrárnu.

Účast na stavbě Kudankulamu může podle marketingového ředitele společnosti Sigma Group Miroslava Veselého otevřít firmě cestu k dalším zakázkám v Indii. „Počítáme s tím, že podíl na dodávkách pro jadernou elektrárnu Kudankulam zajistí českým firmám výborné reference,“ soudí Veselý.

První blok elektrárny Kudankulam byl uveden do provozu letos 13. července. Za několik měsíců začne dodávat elektřinu do indické elektrické sítě. Stavba druhého bloku je v závěrečné fázi a aktuálně probíhají projektové práce a příprava k výstavbě druhé fáze, tedy třetího a čtvrtého bloku elektrárny.