Češi ztrácí chuť měnit dodavatele plynu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Chaloupka Miroslav/Sedmicka

Dobré časy pro alternativní obchodníky s plynem pomalu končí. Za prvních pět měsíců letošního roku změnilo dodavatele plynu 109 tisíc z necelých tří milionů odběratelů zemního plynu. To je o 27 procent méně než za stejné období loňského roku. Ze statistik Operátora trhu s energiemi (OTE) přitom vyplývá, že od ledna do května se odehraje zhruba polovina přestupů ke konkurenci. Klesající trend změny dodavatele plynu tak trvá už třetí rok.

„V Česku odebírá plyn 2,65 milionu domácností. I když loni nezměnila dodavatele ani desetina z nich, počet změn od roku 2011 stále výrazně klesá. Tento trend už vypovídá o částečném zklidnění trhu s plynem,“ říká Miloslav Zaur, předseda Rady Českého plynárenského svazu a ředitel RWE Grid. Za úbytkem lidí ochotných přejít ke konkurenci stojí loňský rozmach několikaletých smluv o dodávkách. Ty brání domácnostem v okamžité změně dodavatele.

„Pokles zájmu o změnu dodavatele je trvalý trend. Vzhledem k situaci na trhu už není velký prostor pro významnou úsporu v nákladech za plyn,“ dodává další důvod nižší aktivity odběratelů Ondřej Grohar z energetické poradenské společnosti Ensytra. Ostrá konkurence téměř srovnala ceny plynu, za které nezávislí obchodníci nabízejí komoditu od jednotlivých dodavatelů domácnostem. Rozdíly už nejsou tak velké, aby motivovaly k přechodu k levnějšímu obchodníkovi.

Cena bude stále hlavním faktorem při rozhodování

Budoucnost podle Grohara bude patřit solidním obchodníkům, pro něž se spotřebitelé rozhodnou a od nichž dostanou na výběr, jak si plyn obstarat. Ať už to budou zafixované ceny, nebo postupné nákupy, které přiblíží konečnou cenu co nejvíce ceně plynu na burze.

Podle průzkumu, který si nechala zpracovat alternativní dvojka Centropol Energy, však cena bude pořád hrát v rozhodování českých odběratelů dominantní roli. „Svědčí to mimo jiné i tom, že lepší cena stále může být důvodem k tomu, aby přešli k levnějšímu dodavateli,“ tvrdí Lukáš Pokrupa, obchodní ředitel a člen představenstva Centropol Energy. Tomu se podařilo letos zvýšit počet zákazníků u plynu o 2,6 tisíce.

Nejúspěšnější byl v prvních pěti měsících ČEZ Prodej, česká jednička mezi alternativními obchodníky s plynem, který získal pět tisíc nových zákazníků a dostal se přes hranici 325 tisíc odběratelů. Naopak Bohemia Energy letos přišla o zhruba čtyři tisíce zákazníků.