Česká Coca-Cola zažívá personální zlom. Do čela přichází úspěšná manažerka z Balkánu

Nová generální ředitelka společnosti Coca-Cola pro Česko a Slovensko Maria Anargyrou-Nikolić.

Nová generální ředitelka společnosti Coca-Cola pro Česko a Slovensko Maria Anargyrou-Nikolić. Zdroj: ČTK

Výroba Coca-Coly v Praze
Výroba Coca-Coly v Praze
Coca-Cola sjednotila etikety
Coca-Cola působí na českém trhu od roku 1991, na Slovensku od roku 1993. (ilustrační foto)
5
Fotogalerie

Novou generální ředitelkou nápojářské společnosti Coca-Cola HBC pro Česko a Slovensko se od července stala Maria Anargyrou-Nikolić. Po roce a půl nahradila dosavadního ředitele Tomáše Gawlowského, který ze skupiny odešel. Společnost to oznámila v tiskové zprávě.

Anargyrou-Nikolić (44) byla dosud ředitelkou firmy pro Chorvatsko, Slovinsko a Bosnu a Hercegovinu. "Za řízení české a slovenské části společnosti Coca-Cola HBC cítím velkou zodpovědnost. Napřímo zaměstnáváme zhruba tisíc zaměstnanců, další tisíce pracovních míst vytváříme nepřímo u našich zákazníků a dodavatelů," uvedla nová ředitelka.

Do skupiny nastoupila v roce 2010 na pozici marketingové ředitelky pro Srbsko a Černou Horu. V roce 2013 byla jmenována obchodní ředitelkou. Firma uvádí, že se pod jejím vedením podařilo zvýšit tržní podíl společnosti na tamním trhu jak v objemu prodaného zboží, tak v obratu společnosti. Předloni se stala generální ředitelkou tamní oblasti.

Video placeholde
Výroba v Coca Cole • Michal Nosek, Jan Pavec

Anargyrou-Nikolić studovala v Řecku, před svým působením ve firmě pracovala pro Nestlé. Gawlowski ze skupiny odešel a vrací se do Švýcarska, kde žije.

Nápojářské společnosti Coca-Cola HBC ČR předloni vzrostly tržby o téměř devět procent na více než šest miliard korun. O zhruba sedm procent na 354 milionů korun jí stoupl zisk. Loňské výsledky zatím společnost nezveřejnila.

Gawlowski se stal generálním ředitelem společnosti Coca-Cola pro český a slovenský trh loni v únoru. Ve funkci vystřídal Tomáše Kadlece, který firmu vedl 15 let. Gawlowski byl dříve generálním ředitelem nápojářské firmy ve Švýcarsku.

Coca-Cola působí na českém trhu od roku 1991, na Slovensku od roku 1993. Společná operační jednotka, která vznikla před 11 lety, patří do skupiny Coca-Cola Hellenic operující v 28 zemích Evropy, Asie a Afriky.