Česká firma chce ve světě uspět s unikátní horskou koloběžkou

Kostka-kolobka

Kostka-kolobka Zdroj: ctk

Společnost Kostka-kolobka z Hanušovic na Šumpersku dokončila vývoj horské koloběžky, se kterou chce uspět na švýcarském, rakouském a německém trhu a poté i v Česku. Novinku firma představí letos na podzim a příští rok plánuje zahájit její sériovou produkci. Společnost Kostka-kolobka je největším tuzemským a předním světovým výrobcem koloběžek.

„Nová koloběžka do horského terénu má upravenou konstrukci, díky které ji lze snadno složit a naložit do speciálního batohu. Turisté s ní pak mohou vyrazit do hor a zatímco kopce vyjdou pěšky, tak dolů se pohodlně svezou na naší koloběžce. Její montáž zabere zhruba minutu,“popsal produkt ředitel společnosti Kostka-kolobka Marek Kostka.

Horská koloběžka, která je vybavena skládacími řídítky a koly s terénními plášti, váží pouze šest kilogramů. Váha běžných typů koloběžek se pohybuje od osmi do 12 kilogramů. „Snažili jsme se, aby koloběžka byla co nejlehčí, protože ji lidé budou nosit v batohu na zádech. Zároveň jsme ale neslevili z nároků na bezpečnost,“ podotkl Kostka.

Letos v létě firma zahájí testování nové koloběžky v horských podmínkách a veřejnosti ji plánuje představit na podzimním veletrhu Sport Life v Brně. „Příští rok chceme horskou koloběžku začít prodávat ve Švýcarsku, Rakousku a Německu. Například Švýcaři s oblibou sjíždějí kopce na kolech bez šlapátek, takže věříme, že je naše koloběžka zaujme,“ uvedl Kostka.

Kostka-kolobkaKostka-kolobka | ctk

Koloběžka má šanci se chytit i v českých horách

Pokud bude o horskou koloběžku zájem, tak ji firma Kostka-kolobka bude prodávat i v Česku. „Turistika je u nás oblíbená a lidé díky této koloběžce budou moci za den urazit v horách více kilometrů, než když vyrazí na výlet pouze po svých. Koloběžka by se mohla dobře prodávat,“ míní Kostka.

Firma Kostka-kolobka nyní vyrábí osm typů koloběžek, mezi kterými jsou rekreační, městské, sportovní či speciální sjezdové stroje. V nabídce má i koloběžky pro invalidy. Letos společnost plánuje meziročně ztrojnásobit produkci tohoto stále oblíbenějšího dopravního prostředku. Výrobu koloběžek žene vzhůru prudce rostoucí poptávka na západoevropských trzích, stále více lidí se ale na koloběžkách prohání i po cestách v tuzemsku.

Společnost Kostka-kolobka ve výrobě koloběžek zaměstnává zhruba 60 lidí. Dvě třetiny produkce exportuje do několika desítek zemí. Hlavním exportním teritoriem je s podílem 75 procent Německo, kde si tento ještě před několika lety opomíjený dopravní prostředek rychle získal početnou klientelu. Koloběžky hanušovická firma prodala i do Austrálie a na Nový Zéland. V Česku si rodiny kvůli nižší kupní síle tolik typů koloběžek zatím nekupují, poptávka ale přesto roste.

Martin Havlena: Sto značek kol na trhu, to už je vážně přetlak

Richard Galovič: Vyrobíme kola pro obyčejné lidi