Česká firma Kubíček vyrobila balón pro australský výškový rekord

Balón od firmy Kubíček pro výškový rekord australského dobrodruha Geoffa Wilsona

Balón od firmy Kubíček pro výškový rekord australského dobrodruha Geoffa Wilsona Zdroj: 5th Element Expeditions

Zleva australský balónový letec Murray Blyth a dobrodruh Geoff Wilson
Balón od firmy Kubíček pro výškový rekord australského dobrodruha Geoffa Wilsona
Balón od firmy Kubíček pro výškový rekord australského dobrodruha Geoffa Wilsona
3
Fotogalerie
Vyšší než 13patrová budova a největší balón, jaký kdy stanul na australské půdě. Takové superlativy provázejí český balón od firmy Kubíček. Brněnská továrna ho vyrobila pro slavného dobrodruha Geoffa Wilsona, který v něm plánuje vystoupat do 12 kilometrů nad australskou poušť a pokořit tak národní rekord v letu horkovzdušným balónem do výšky. Akce má pomoci vybrat peníze pro charitativní organizaci.

Podle šéfkonstruktéra a spolumajitele firmy Petra Kubíčka cena za takto velký balón dosáhla přibližně 2,5 milionu korun. „Výroba trvala zhruba tři měsíce a podílelo se na ní kolem patnácti lidí,“ upřesnil Kubíček pro server E15.cz. Balón v růžových barvách dorazil k protinožcům během loňského roku a poprvé se tam vznesl do vzduchu v listopadu.

Australané se podle názoru Kubíčka obrátili na českou firmu díky její unikátní polyesterové textilii, kterou si v Brně sami vyrábějí a z níž potom šijí balóny. Roli zřejmě hrála i příznivá cena. „V Austrálii působí jeden lokální výrobce, ale jeho ceny jsou zhruba o 30 procent vyšší než naše. A také se za nás přimluvil jeden z našich dealerů v USA, v naší branži se prodává hlavně přes známosti,“ vysvětlil šéfkonstruktér.

Veterinář Geoff Wilson je ve své zemi známým dobrodruhem. Před dvěma lety absolvoval jakožto první Australan sólový přechod Antarktidy, zásoby si při něm vezl na růžových sáních ve tvaru ňader. Cílem expedice bylo vybrat peníze pro nadaci McGrath Foundation, která podporuje ženy s rakovinou prsu.

A stejné charitativní záměry má Wilson i s letošní akcí, pro nadaci plánuje získat 400 tisíc australských dolarů (přes sedm milionů korun). Spolu s pilotem Murrayem Blythem se hodlá v květnu vznést do 40 tisíc stop (12 192 metrů), tedy do oblasti stratosféry, kde už není žádný kyslík a teplota se tam pohybuje okolo 55 stupňů pod nulou. Balón proto vyžaduje speciální úpravy a vzduchoplavci musejí mít kyslíkové masky.

V případě úspěchu by to znamenalo australský výškový rekord v horkovzdušném balónu. Před tím se v prosinci 2014 o něco podobného pokusil v Austrálii polský tým, ale dostal se jen do 11 278 metrů. Wilson a Blyth poletí v květnu z Alice Springs, což je město ležící uprostřed vyprahlého australského vnitrozemí.

Světová trojka

Česká firma se chlubí dlouhou historií. Její zakladatel Aleš Kubíček začal první balóny stavět v rámci brněnského Aviatik klubu již v 80. letech minulého století. Na počátku 90. let pak vzniklo „eseróčko“ s dnešním názvem Balóny Kubíček a v roce 2005 firma otevřela novou továrnu na okraji Brna.

V současnosti je brněnský podnik třetím největším výrobcem balónů na světě. Loni podle Petra Kubíčka vyrobil 90 balónů, které dodal do 30 zemí celého světa. „Pro dodávky do Austrálie musí mít naše výrobky platný certifikát u Australského leteckého úřadu CASA,“ doplnil Kubíček. Společnost zaměstnává zhruba tři desítky lidí a její tržby se pohybují kolem 70 milionů korun ročně.