Česká firma otevřela ve Vietnamu továrnu na hrnce, zaměstná až 300 lidí

Slavnostní otevření továrny Elmich ve Vietnamu

Slavnostní otevření továrny Elmich ve Vietnamu Zdroj: Elmich Group

Slavnostní otevření továrny Elmich ve Vietnamu
Slavnostní otevření továrny Elmich ve Vietnamu
2
Fotogalerie
Ostravská společnost Elmich Group otevřela ve Vietnamu vlastní továrnu na nádobí. Do rozjetí závodu, v němž najdou práci až tři stovky lidí, investovala přes 430 milionů korun. Výrobní technologie dodala česká firma. Celkové tuzemské investice v této asijské zemi díky Elmichu přesáhly už hranici 100 milionů dolarů.

„Nově postavený závod, jehož haly se rozkládají na ploše pěti hektarů, nyní zaměstnává sto pracovníků a v budoucnu plánuje dokonce 300 zaměstnanců,“ sdělil serveru E15.cz zástupce českého velvyslance v Hanoji Karel Šrol, který se v první polovině srpna zúčastnil slavnostního otevření továrny.

Podnik leží v průmyslové zóně Don Xa zhruba 60 kilometrů jižně od Hanoje. Celková investice do jeho stavby a vybavení dosáhla 400 miliard dongů, což je 432 milionů korun. „Výrobní linku a lisy dodala česká firma Europe Morava Tech a další technologie byly dovezeny z Itálie a Německa,“ upřesnil Šrol.

Závod vyrábí pánve, hrnce, termosky a další kuchyňské nádobí. Roční produkce je plánovaná na sedm milionů kusů. Až 80 procent sortimentu hodlá podnik exportovat na evropské i asijské trhy.

Samotná společnost Elmich Group, která provozuje velkoobchod s kuchyňskými potřebami, ke své investici mnoho informací neposkytla. Květa Glabazňová z e-shopu Elmichu pouze uvedla, že zboží z továrny se zatím do Česka nevozí. „Pokud se bude zavážet ČR, tak to bude určitě později,“ dodala.

Slavnostní otevření závodu 9. srpna bylo velkou událostí. Akce se vedle zaměstnanců a dodavatelů zúčastnila řada politiků z Hanoje i regionu. Nechyběl náměstek vietnamského ministra průmyslu a obchodu Do Thang Hai nebo lídr provincie Mai Tien Dung. Českou ambasádu zastupoval kromě Chargé d´Affaires Karla Šrola také ekonomický rada Milan Vágner.

Podle informací zastupitelského úřadu byla díky firmě Elmich překonána magická hranice sta milionů dolarů celkových českých investic ve Vietnamu. Nyní přímé zahraniční investice z České republiky do Vietnamu dosáhly 108 milionů dolarů, tedy téměř 2,6 miliardy korun.

Firmu vlastní vietnamský podnikatel
Ostravská Elmich Group vznikla v roce 2007, podle obchodního rejstříku ji nyní vlastní vietnamský podnikatel s bydlištěm v Ostravě Thanh Trung Do. Společnost se zabývá distribucí nádobí značky Smart Cook a Elmich. V Česku má tři velkoobchodní sklady. Firma působí i v Polsku, Maďarsku, Rusku, Bělorusku, na Slovensku a mimo Evropu kromě Vietnamu také v Hong Kongu. Kancelář Elmich Vietnam Limited Company byla v Hanoji založena v roce 2011.

Milan Vágner: Vietnam může být branou do jihovýchodní Asie