Česká IBC Solar dodala největší střešní solární elektrárnu v Polsku

Solární elektrárna na střeše nemocnice v polské Lodži

Solární elektrárna na střeše nemocnice v polské Lodži Zdroj: IBC Solar

Česká filiálka německého výrobce fotovoltaických systémů IBC Solar dodala solární elektrárnu na budovu nemocnice v polské Lodži. Podle informací společnosti jde o největší sluneční střešní projekt v Polsku.

Elektrárna má nejvyšší výkon 237 kilowattů a tvoří ji 947 solárních panelů. Česká pobočka podle zprávy firmy kromě dodávek komponentů poskytla i technické know-how a vytrénovala montéry pro vlastní realizaci projektu. Instalaci pak uskutečnila polská společnost PPHU Jambud.

Podle šéfa tuzemské IBC Solar Jakuba Halamíčka se polský fotovoltaický trh vyvíjí, přičemž slunce bude hrát stále důležitější roli v energetickém mixu země. „Aktivně chceme podpořit tento trend poskytnutím naší 30leté praxe v solární energetice. Projekt v Lodži je dobrým příkladem naší činnosti ve východní Evropě,“ uvedl Halamíček.

Projekt na střeše lodžské nemocnice, jehož cenu firma nezveřejnila, byl částečně financován polskou vládou prostřednictvím veřejné dotace.

V Polsku má nicméně podle IBC stále silnou pozici energie z uhlí. Vláda však chce v příštích letech posílit podíl obnovitelných zdrojů na celkové spotřebě energie, hodlá tak splnit cíle Evropské unie v zamezování změn klimatu.

Solární elektrárna na střeše nemocnice v polské LodžiSolární elektrárna na střeše nemocnice v polské Lodži | IBC SolarLetecký pohled na nemocnici v Lodži (foto: Łukasz Gwardencki, Kręcimy.pl)

General Motors postaví největší střešní solárku na světě