Česká rafinérská dostala pokutu půl milionu za znečištění půdy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Taema via Flickr

Česká inspekce životního prostředí uložila pokutu 500 tisíc korun České rafinérské za znečištění půdy ropnými látkami v chemickém areálu v Záluží u Litvínova na Mostecku, uvedla mluvčí inspekce Radka Burketová. Česká rafinérská uloženou pokutu podle Burketové zaplatila a nevyhovující kanalizaci opravuje.

„Případ jsme řešili jako havárii na podzemních vodách. Ke kontaminaci došlo kvůli netěsné kanalizaci. Znečištěna byla plocha pod samotnou technologií na zpracování ropy a přilehlé okolí. Firma tak porušila platné integrované povolení v oblasti ochrany vod,“ uvedl Jaroslav Vacek, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Ústí nad Labem.

Vlastníkem rafinerie je petrochemický holding Unipetrol. Mluvčí Unipetrolu Mikuláš Duda sdělil, že správní delikt spočíval v porušení podmínky stanovené pro provoz zařízení v integrovaném povolení a souvisel se zjištěním netěsnosti na interním kanalizačním systému. „V důsledku toho došlo k lokálnímu ohrožení horninového prostředí a podzemních vod závadnými látkami,“ uvedl Duda. Protože Česká rafinérská začala odstraňovat závadný stav před zahájením správního řízení, byla firmě uložena pokuta při dolní hranici rozmezí stanoveného zákonem.

Ropné rafinérie provozuje Unipetrol v Chemparku Záluží a druhou v Kralupech nad Vltavou. Litvínov, větší z obou rafinérií, má kapacitu zpracování pět milionů tun ropy ročně, Kralupy mají kapacitu zpracování tři miliony tun ročně.