Česká továrna na puzzle se výrazně zvětší

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: John Hritz

Z Mnichova Hradiště už teď proudí puzzle a další hry do celé Evropy. A silná pozice tamní firmy O. K. Oriens Karton, za níž stojí autor kultovních Dostihů a sázek Ladislav Mareš, se ještě více upevní. Mareš totiž chystá výrazné rozšíření továrny. Ta přitom už nyní – ještě spolu s jeho rodinnou hračkářskou firmou Dino Toys – utrží ročně hodně přes čtvrt miliardy korun.

„Předpokládáme, že v příštím roce zvýšíme výrobní plochu skoro o sto procent,“ řekl deníku E15 Mareš, jehož závod v Mnichově Hradišti z poloviny vlastní německá skupina Ludo Fact.

Nové kapacity však paradoxně nemají sloužit masové výrobě populárních skládaček. „Vycházíme z toho, že naše produkce je unikátní, a jsme navíc schopní vyrábět i na individuální zakázku. V těchto malých zakázkách vidím obrovský potenciál. Lidé už netouží po masovém produktu, ale po vlastním a jedinečném výrobku,“ uvedl podnikatel. Právě takové výrobky podle něj skýtají vyšší přidanou hodnotu i lepší marže.

Sázku na jistotu potvrzují i čísla. Výrobní podnik Oriens Karton, v němž mají Němci polovinu, jen loni zvýšil tržby zhruba o třetinu na 115 milionů korun, z nichž vytvořil provozní zisk kolem patnácti milionů korun. To se rovná solidní ziskové marži kolem třinácti procent.

O investicích, které si záměr vyžádá, zatím šéf podniku mluvit nechtěl. „Avšak stále jde o investice, které jsou v rámci našich možností, nekupujeme důl,“ poznamenal Mareš. Provoz v Mnichově Hradišti má k dispozici nejvýkonnější stroj na výrobu puzzle na kontinentu, který si dal zhotovit na zakázku. Dokáže vyrobit puzzle do dvanácti tisíc dílků, což v Evropě zvládnou nanejvýš tři firmy.

Podobně dynamicky v minulých letech rostl i prodejce a vydavatel společenských her a hraček Dino Toys, kterého vlastní Marešova rodina. Tržby firmy, jejíž řízení Mareš předal dceři a zeťovi, se pohybují kolem 235 milionů korun. Nářky na krizi jsou proto hernímu vizionáři cizí. „Naše firmy jdou nahoru. Není to sice raketový růst, ale fakticky jsme nikdy neměli propad,“ zdůraznil Mareš.