Česká zbrojovka plně ovládne americký Colt, zaplatí 220 milionů dolarů

ředitel České zbrojovky Lubomír Kovařík

ředitel České zbrojovky Lubomír Kovařík Zdroj: Tomeš Michael

Česká zbrojovka z Uherského Brodu očekává, že letošní rok uzavře s rekordními tržbami těsně pod hranicí dvou miliard korun.
2
Fotogalerie

Česká zbrojovka Group (CZG) koupí 100procentní podíl ve firmě Colt Holding Company. Akvizice bude financována ze stávajících hotovostních zdrojů zbrojovky včetně prostředků z nedávného IPO a z plánované emise dluhopisů.

Podle smluvních podmínek CZG získá Colt za částku 220 milionů dolarů v hotovosti a dále za 1 098 620 kusů nově vydaných kmenových akcií zbrojovky. 

Celá transakce ještě podléhá schválení regulačních orgánů, Její vypořádání se očekává v první polovině roku 2021.

Dohoda dále obsahuje platbu na základě dosažených výsledků (earn-out) až do výše 1 098 620 kusů nově vydaných akcií CZG za předpokladu, že EBITDA firmy dosáhne v letech 2021 až 2023 předem stanovené hodnoty.

„Toto spojení je strategickým krokem pro obě společnosti. Akvizice společnosti Colt, ikonické značky a etalonu na trhu ozbrojených složek i na civilním trhu v celosvětovém měřítku, přesně zapadá do naší strategie stát se lídrem v odvětví výroby střelných zbraní a klíčovým partnerem pro ozbrojené složky," komentoval obchod šéf CZG Lubomír Kovařík.

Společně skupina dosáhne příjmů přesahujících 500 milionů dolarů a stane se hybatelem v oblasti ručních palných zbraní. Díky akvizici získá zbrojovka další významné výrobní kapacity ve Spojených státech amerických a v Kanadě. 

„Vyhlídky na toto strategické spojení nás velmi těší. V posledních pěti letech jsme dosáhli v provozních a finančních výsledcích Coltu historického obratu a tento důležitý společný krok s CZG nám umožní využít významné příležitosti k růstu," dodal Dennis Veilleux, prezident a generální ředitel společnosti Colt. 

Colt je totiž dlouhodobým dodavatelem americké armády (spolupráce se datuje víc jak 175 let zpátky) a prostřednictvím své kanadské dceřiné společnosti taktéž výhradním dodavatelem malých zbraní vojenským složkám v Kanadě.

CZG sídlí v Uherském Brodě, výrobní kapacity má vedle Česka i ve Spojených státech. Ve svých provozech v České republice, USA a Německu zaměstnává asi 1650 lidí. Zbrojovka patří k předním evropským výrobcům ručních palných zbraní pro ozbrojené složky, osobní obranu, lov, sportovní střelbu a další civilní využití.