Česká zbrojovka Group zahájila veřejnou nabídku akcií. Z burzy si chce odnést čtyři miliardy

Investiční náklady tohoto projektu se mohou vyšplhat až na 50 milionů dolarů, v přepočtu 1,2 miliardy korun.

Investiční náklady tohoto projektu se mohou vyšplhat až na 50 milionů dolarů, v přepočtu 1,2 miliardy korun. Zdroj: Tomeš Michael

Tuzemský výrobce palných zbraní Česká zbrojovka Group (CZG) zahájila veřejnou nabídku svých akcií. Akcie se bude nabízet za cenu v rozmezí 290 až 370 korun. (na obrázku ředitel České zbrojovky Lubomír Kovařík)
Celkový výtěžek z mise tak může dosáhnout zhruba čtyř miliard.
Pokud by došlo k navýšení emise, může se hodnota vyšplhat až na 4,3 miliardy korun. 
Peníze podle předsedy představenstva CZG Lubomíra Kovaříka firma využije zejména k rozvoji byznysu ve Spojených státech, kde se chystá postavit nový závod ve městě Little Rock v Arkansasu.
zbývající část čistého výnosu se použije k posílení provozního kapitálu a na další všeobecné firemní účely, včetně financování případných akvizičních příležitostí.
6
Fotogalerie

Tuzemský výrobce palných zbraní Česká zbrojovka Group (CZG) spustil veřejnou nabídku svých akcií na pražské burze. Akcie se budou nabízet za cenu v rozmezí 290 až 370 korun. Celkový výtěžek z emise tak může dosáhnout zhruba čtyř miliard. 

Předpokládané ukončení nabídky je 1. října. Firma může datum ještě posunout oběma směry. Může také emisi navýšit, její hodnota by mohla dosáhnout až 4,3 miliardy korun. 

Získané peníze podle předsedy představenstva CZG Lubomíra Kovaříka firma využije zejména k rozvoji byznysu ve Spojených státech, kde se chystá postavit nový závod ve městě Little Rock v Arkansasu. Investiční náklady tohoto projektu se mohou vyšplhat až na 50 milionů dolarů, v přepočtu 1,2 miliardy korun. Zbývající část čistého výnosu z prodeje akcií se použije k posílení provozního kapitálu a na další všeobecné firemní účely, včetně financování případných akvizičních příležitostí.

„Věříme, že společně s investory dokážeme sehrát zásadní roli v očekávané konsolidaci segmentu ručních palných zbraní a stát se klíčovým partnerem pro ozbrojené složky v Evropě i ve Spojených státech,“ řekl Kovařík s tím, že s každou akcií se pojí právo jejího držitele na výplatu dividendy. 

V souladu se svou dividendovou politikou platnou od účetního roku končícího 31. prosince 2020 hodlá společnost cílit na roční výplatu dividendy 33 procent konsolidovaného čistého zisku za daný účetní rok.

Investoři mají čas podávat své nabídky do prvního října. Po dokončení nabídky bude celkový počet akcií společnosti dosahovat až 36 749 638 akcií, přičemž obchodovat se bude zhruba se třetinou z nich.

Skupina CZG působí na 90 trzích po celém světě. V závodech v Česku a USA zaměstnává zhruba 1625 lidí. Vyrábí pistole, samopaly, útočné pušky nebo kulovnice. Skupina ovládá i stejnojmennou uherskobrodskou zbrojovku.