České muničky bojují o vzácný střelný prach. Mezi sebou i proti evropské a americké konkurenci

Střelný prach pro výrobu munice všech ráží se stává stále nedostatkovější komoditou v Evropě i ve světě.

Střelný prach pro výrobu munice všech ráží se stává stále nedostatkovější komoditou v Evropě i ve světě. Zdroj: grafika e15

Nový americký a také britský balík vojenské pomoci Ukrajině za desítky miliard dolarů ještě více vyostří napjatou situaci na světovém trhu se střelným prachem. Poptávka především po dělostřelecké a tankové munici přitom rychle roste už třetím rokem. Další miliony kusů potřebuje nejen ukrajinská armáda, ale i země NATO. Kvůli agresivnímu Rusku začínají výrazně rozšiřovat svoje vlastní zásoby.

Czechoslovak Group (CSG), která vyrábí velkorážové náboje na Slovensku, a ryze český producent munice do děl, tanků nebo do minometů STV Group, tvrdě bojují o střelný prach mezi sebou i s konkurencí z Evropy a ze Spojených států.

Jediný tuzemský výrobce této výbušné látky, jímž je státní společnost Explosia, už od loňska slibuje rozšíření kapacit. Nyní oznámil, že do roku 2026 hodlá investovat až dvě miliardy korun. Z toho 250 milionů poskytne Evropská unie. Posílení výroby nitrocelulózy, která je základní surovinou pro Explosii, chystá i chemička Synthesia ze skupiny Kaprain.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!