České ZVU Strojírny dodají do Gruzie nový pivovar. Za čtvrt miliardy

Pivovarská technologie - ilustrační foto

Pivovarská technologie - ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Společnost ZVU Strojírny, člen průmyslové skupiny Safichem Group, uzavřela smlouvu na dodávku kompletní technologie pro nový pivovar v gruzínské oblasti Tsilkani nedaleko hlavního města Tbilisi. Jedná se již o třetí projekt podobného charakteru v této zemi na jihozápadě Asie. Hodnota zakázky přesahuje 10 milionů eur.

Česká firma dodá do Gruzie kompletní technologii pivovaru, a to včetně šrotovny, varny a cylindrokónických kvasných tanků. Zákazník si zajišťuje pouze stavbu vlastního objektu a stáčecí linky. Kromě lokální značky piva se zde budou vařit i piva pod licencí Heineken, Amstel PP či Krušovice.

Pivovar bude mít minimální výstav 250 tisíc hektolitrů ročně, ale podle jeho technického nastavení se předpokládá budoucí navýšení výstavu až na 450 tisíc hl/rok.

Jedná se o unikátní dodávku i z pohledu doby jednání, neboť mezi finální poptávkou a podpisem kontraktu neuběhl ani jeden rok. Běžně je tento proces mnohem delší. Samotné dodávky budou probíhat v letošním roce.

„Jedná se o naši třetí dodávku do Gruzie. Známe dobře tamní podnikatelské prostředí, což nám pomáhá uzpůsobit dodávku na míru ve všech směrech,“ říká generální ředitel ZVU Strojírny Vladimír Čepelík.