Česko bude nejpozději od roku 2025 nezávislé na ropovodu Družba, uvedl Fiala

Ropovod Družba

Ropovod Družba Zdroj: Reuters

Ropovod Družba
Ropovod Družba
Ropovod Družba
Ropovod Družba
5
Fotogalerie

Česká republika bude moci být nejpozději od roku 2025 úplně nezávislá na ruském ropovodu Družba. Nejvyšší orgán konsorcia TAL, Coordinating Committee, dnes při zasedání v Rakousku schválil projekt rozšíření Transalpinského ropovodu (TAL). Po jednání vlády to řekl premiér Petr Fiala (ODS).

„Dnes se nám povedl další důležitý krok, který nám nejpozději od roku 2025 umožní úplnou nezávislost na ruském ropovodu Družba,“ poznamenal ministerský předseda.

Úprava ropovodu umožní podle Fialy navýšení dodávek ropy na požadovaných sedm až osm milionů tun ročně. Náklady na technické úpravy, které toto umožní, jsou odhadovány na 1,2 až 1,6 miliardy korun. „Tyto úpravy budou realizovány zhruba do dvou let,“ řekl Fiala.

Ke schválení projektu bylo nutné získat souhlas všech devíti spoluvlastníků konsorcia TAL. Pětiprocentní podíl má česká společnost Mero, dalšími spolumajiteli jsou například firmy OMV, Shell, Rosněfť, ENI nebo C-Blue.

Generální ředitel a předseda představenstva českého provozovatele ropovodů Mero Jaroslav Pantůček v tiskové zprávě uvedl, že bylo potřeba při jednáních ověřit technickou, logistickou a časovou proveditelnost projektu, přesvědčit ostatní spoluvlastníky konsorcia a vyvrátit obavy z negativních dopadů na jejich strategické zájmy. Nyní lze připravit smlouvu mezi Mero a konsorciem TAL a od ledna příštího roku zahájit technické úpravy k navýšení přepravní kapacity ropovodu, poznamenal.

Ropovod TAL vede z italského Terstu do Německa a Rakouska. ČR je na něj napojená přes produktovod IKL, který začíná v bavorském Vohburgu an der Donau, kde se napojuje na Transalpinský ropovod. Ten je napájen ropou, kterou do přístavu v Terstu přivážejí tankery z celého světa.

Loni se do ČR dovezlo podle statistiky ministerstva průmyslu 6,8 milionu tun ropy, meziročně o 10,8 procenta více. IKL přepravil 51,2 procenta ropy, zbytek přepravil ropovod Družba.

Mero uvedlo, že produktovod IKL má už teď dostatečnou kapacitu pro úplné zásobení ČR bez ropovodu Družba, ale na ropovodu TAL zatím dostatečná kapacita pro stoprocentní zásobování ČR ropu není. Ropovod zásobuje osm rafinérií ve třech zemích Evropské unie, včetně obou rafinérií v Česku.

Co určuje cenu ropy?

Video placeholde
• Videohub