Česko chce závod na výrobu jaderného paliva

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Ministerstvo průmyslu podpoří výstavbu závodu na výrobu jaderného paliva v Česku. Deníku E15 to potvrdil mluvčí úřadu Pavel Vlček. „Ze strany ministerstva se jedná o výzvu pro energetické strojírenství, že by tato aktivita mohla mít jistou podporu,“ uvedl Vlček.

S plánem na vybudování závodu v Česku v minulosti přišla ruská společnost Tvel ze skupiny Rosatom, která společně s plzeňskou Škodou JS usiluje také o stamiliardovou zakázku na dostavbu dvou bloků v Jaderné elektrárně Temelín. Rusové se podle dostupných zdrojů domnívali, že by je projekt nového závodu mohl zvýhodnit proti dalším uchazečům o temelínský kontrakt – americko-japonskému Westinghousu a francouzské Arevě.

Přímou souvislost mezi případnou nabídkou na vybudování závodu a hodnocením uchazečů o dostavbu Temelína nicméně úřad Martina Kocourka odmítá. „Obecně samozřejmě platí, že čím větší část uranového cyklu – od těžby přes zpracování rudy, obohacení až po výrobu palivových článků – se nachází na území státu, který využívá jádro, tím lépe je energetická bezpečnost země zajištěná,“ dodává mluvčí Vlček.

V Česku v současnosti přichází do úvahy finální část – kompletace palivových článků, nikoliv obohacování uranu. Právě o kompletaci a využití paliva pro budoucí nové reaktory uvažuje Tvel, který je nyní jediným dodavatelem jaderného paliva do českých elektráren.

Česká vláda dokonce nedávno schválila východiska k nové surovinové koncepci, v nichž se doslova uvádí, že „výzvou je využít tendru na dostavbu jaderných bloků například pro vybudování závodu na výrobu jaderného paliva.“ Zařazení požadavku vybudovat podobný závod do podmínek temelínského tendru ale není reálné.

„Tento požadavek by se musel objevit už v podmínkách zveřejněných v oznámení zakázky,“ uvedla mluvčí ČEZ Eva Nováková. Právě ČEZ výběrové řízení na třetí a čtvrtý blok Temelína vypsal a bude stavbu financovat. „ČEZ navíc je a chce i nadále být výrobcem elektřiny, ne výrobcem jaderného paliva,“ dodává Nováková.

Tvel získal pozici výhradního dodavatele poté, co vystřídal firmu Westinghouse i v Temelíně. Pokud ale jde o chystané nové jaderné bloky, lze očekávat, že minimálně po určitou dobu tam bude palivo dodávat sám vítěz temelínského tendru.

Loni se objevily informace, že Tvel přestává mít o závod v Česku zájem, protože ruská společnost zvítězila v soutěži na výstavbu palivového závodu na Ukrajině právě také nad Westinghousem. Podle dobře informovaného zdroje E15 šlo o nedorozumění a oba projekty si přímo nekonkurují.