Český FrostFood míří do Velké Británie s pizzou

Jiří Vlček, Jiří Vlček, spolumajitel a ředitel společnosti FrostFood

Jiří Vlček, Jiří Vlček, spolumajitel a ředitel společnosti FrostFood Zdroj: Profit

Jeden z největších středoevropských výrobců mražených pizz a knedlíků, česká společnost FrostFood sídlící v Rokytnici v Orlických horách, expanduje do Velké Británie. Začne dodávat do dvou velkých britských řetězců. Prvním je ASDA, po Tesku druhá největší britská síť s více než pěti stovkami obchodů a s téměř pětinovým podílem na trhu. Druhým řetězcem je Iceland, který obchoduje téměř výhradně s mraženými potravinami.

FrostFood už v současné době vyváží tři čtvrtiny produkce, od nového západoevropského trhu si ale slibuje výrazné zvýšení tržeb a vylepšení hospodaření, které předloni skončilo ztrátou přes sedm milionů korun. Firma zatím do Anglie dodává mraženou pizzu jednomu z tamních velkoobchodníků, který ji distribuuje do sítí rychlého občerstvení.

„Od příštího měsíce začneme do Velké Británie dodávat další nové výrobky. Budou to plněné pizzy označované jako calzone, tedy výrobky s přidanou hodnotou,“ řekl v rozhovoru pro deník E15 ředitel FrostFood Jiří Vlček.

Firma, která se do roku 2009 jmenovala Guseppe, se v tomtéž roce začala zaměřovat na exportní trhy. Rok předtím společnost koupil německý koncern Dr. Oetker, který značku mražené pizzy Guseppe odkoupil a její výrobu převedl mimo Rokytnici. Firma se poté přejmenovala na FrostFood a začala se věnovat nejen privátním značkám, ale také vývozu.

V roce 2010 pak společnost odkoupilo šest fyzických osob pocházejících převážně z Česka. Podnik ale nezměnil svou strategii, dál sází na vývoz. „V zahraničí se nám daří dobře prodávat speciality a výrobky s vyšší přidanou hodnotou, ale jen na trzích, které to zaplatí. Nyní jsme proto nejsilnější v Německu a ve Skandinávii,“ podotkl Vlček.

Denní chleba? Pizza a mražené knedlíky