Český porcelán odolává čínské záplavě. Pomohla cla a příklon ke kvalitě

Thun 1794

Thun 1794 Zdroj: ctk

Karlovarská porcelánka Thun 1794, která je největším výrobcem porcelánu v Česku, si pochvaluje cla na dovozy keramického, stolního a kuchyňského nádobí z Číny, které zavedla EU od letošního května. České výrobky tak přestávají být drceny čínským porcelánem, který zaplavil evropské trhy. Velkoodběratelé navíc začali preferovat výrobky z porcelánek v Evropě i kvůli kvalitě, operativnosti i rychlosti dodávek.

EU taxativně určila clo pro konkrétní čínské výrobky, a to ve výši 13,1 až 36,1 procenta. Přibrždění záplavy levného porcelánu a příklon ke kvalitě hraje do karet i českému Thunu 1794. Podnik si tak bude moci po čtyřech letech, kdy byl ze strany velkoskladů obrovský tlak na ceny, dovolit od příštího roku začít s odběrateli diskutovat o mírném zdražení produktů.

„Logika prodejců se vrací. Evropští výrobci už jsou zajímavější díky kvalitě, flexibilitě a logistice. Místo kontejnerů z Číny si od nás operativně objednají jeden kamion přesně na termín, kdy potřebují. Velcí odběratelé navyšují poptávky,“ uvedl Vlastimil Argman, ředitel karlovarské porcelánky Thun 1794. Objednávky jsou velmi pestré, odběratelé si sami skládají soupravy porcelánu.

Thun 1794 loni vykázal hrubý zisk čtyři miliony korun, předloni se podnik pohyboval kolem nuly. Podnik utržil 420 milionů korun, mírně více než v roce 2011. Export do 55 zemí tvoří dlouhodobě 80 procent tržeb. Letošní tržby by se měly zvýšit na 440 milionů korun, zisk má být také mírně vyšší.

Thunu pomohla i zakázka pro řetětec IKEA

Firma se 670 pracovníky loni získala novou významnou zakázku pro obchodní řetězec IKEA. Hlavním trhy jsou země EU. Silné jsou také státy SNS, Ruska i Skandinávie. Trhy se mění podle sinusoidy, uvedl. Podnik už několik let drží počet zaměstnanců. „Máme optimálně naplněné výrobní kapacity,“ uvedl Argman.

Akciovou společnost s českým kapitálem tvoří tři základní porcelánky - Concordia v Lesově a závody v Nové Roli a Klášterci. Do skupiny dále patří strojírenská výroba a sítotisk, obojí v Nové Roli.

Máte šmuk nebo porcelán? V berlínském Mauerparku prodáte cokoli