Český výrobce drážních kol Bonatrans koupil německého konkurenta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Bohumínská společnost Bonatrans Group, která patří mezi největší evropské výrobce železničních kol, pokračuje v další expanzi. Poté, co v říjnu zveřejnila plán na stavbu továrny v Indii, teď oznámila, že koupila konkurenční německou firmu Gutehoffnungshütte Radsatz (GHH). Rozšíří tak své portfolio o technicky náročná kola pro osobní dopravu.

„Díky této strategické akvizici posílí Bonatrans Group své postavení předního výrobce železničních dvojkolí v Evropě,“ vysvětlil zástupce českého podniku Lubomír Franc. Dokončení transakce společnosti plánují do konce letošního roku. Cenu prý nebudou zveřejňovat.

Podle France se po akvizici v jedné firmě propojí vedoucí postavení GHH ve výrobcích pro osobní dopravu s čelním postavením Bonatransu v řešeních pro nákladní železniční dopravu. „Budeme tak schopni nabízet kompletní portfolio výrobků a služeb pro všechny typy kolejových vozidel zákazníkům po celém světě,“ upřesnil Franc.

Bonatrans, který se chlubí 50letou historií, ovládá Jitka Cechlová Komárková z miliardářské rodiny Komárkových. Firma zaměstnává přes 1300 lidí a loni vykázala obrat 5,3 miliardy korun. Drtivou většinu produkce exportuje do celého světa, zejména ale do zemí EU. Na evropském trhu má 35procentní podíl.

Společnost vedle koupě německého konkurenta také investuje do výroby v Indii, kam dodává již od 90. let. V říjnu oznámila, že během příštích dvou let v indickém Aurangabádu vybuduje závod na železniční kola. Investice má přesáhnout 600 milionů korun.

Německá firma Gutehoffnungshütte Radsatz dodává technicky náročná kola a dvojkolí pro evropské trhy lehké kolejové dopravy a osobní železniční dopravy. Její historie sahá až do roku 1808, kdy začala vyrábět podvozky pro důlní vozíky.