ČEZ a Albánie potvrdily červnovou dohodu, firma získá 2,75 miliardy

Budova společnosti ČEZ

Budova společnosti ČEZ Zdroj: Rasch Jan/Euro

Energetická skupina ČEZ a Albánie, která loni firmě odebrala licenci, si vzájemně potvrdily červnovou dohodu o narovnání. Dokument tak vstoupil v účinnost. ČEZ podle dohody získá do roku 2018 v ročních splátkách 100 milionů eur (asi 2,75 miliardy korun), tedy částku zhruba odpovídající počáteční investici do nákupu albánské distribuční společnosti CEZ Shpërndarje. ČEZ také ukončí arbitráž vedenou proti Albánii. Uvedla to mluvčí společnosti ČEZ Barbora Půlpánová.

Dnem nabytí účinnosti dohody byl převeden podíl 76 procent v CEZ Shpërndarje zpět na albánský stát. ČEZ podle dohody obdrží za úhradu pohledávek a převod podílu v distribuční společnosti kompenzaci 85 milionů eur, dalších 15 milionů eur již společnost dostala. Částka bude vyplácena do roku 2018 v ročních splátkách, které jsou kryty garancí renomované evropské banky, uvedla mluvčí.

„Strany řádně splnily smluvené odkládací podmínky. Nyní nic nebrání tomu, aby nám začala být částka převáděna na účet,“ uvedl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Mezi takzvané odkládací podmínky patřilo vystavení bankovní garance, schválení albánskou vládou a ratifikace albánským parlamentem. Dohodu také musely schválit statutární orgány ČEZ. Splnění odkládacích podmínek si podle Půlpánové ČEZ a Albánie vzájemně potvrdily ve Vídni.

Nyní nic nebrání tomu, aby nám začala být částka převáděna na účet

Díky dohodě s Albánií bude mít ČEZ peníze k dispozici výrazně dříve, než kdyby čekal na výsledky arbitráže, podotkl Beneš. Arbitráž proti Albánii ČEZ ukončí v návaznosti na účinnost dohody. Mezinárodní arbitráž vedenou na základě Smlouvy o energetické chartě, kterou ratifikovala Česká republika i Albánie a která upravuje ochranu mezinárodních investic v oblasti energetiky, zahájil český podnik loni v květnu. Požadoval v ní náhradu škody za to, že jeho investice do CEZ Shpërndarje nebyla ochráněna.

Skupina ČEZ vstoupila do Albánie v roce 2009, podíl 76 procent v tamním distributorovi CEZ Shpërndarje tehdy koupila za zhruba 102 milionů eur (asi 2,8 miliardy korun). Loni v lednu odebral albánský regulační úřad společnosti licenci s odůvodněním, že firma nezajistila dovoz elektřiny a neinvestovala do rozvodné sítě. Do vedení distributora dosadil státního administrátora, čímž společnost ČEZ ztratila nad firmou kontrolu.