ČEZ chce dobíjet elektromobily u McDonald's

McDonald's bude nově v zeleném

McDonald's bude nově v zeleném

Energetický koncern ČEZ plánuje spolupráci při umísťování dobíjecích stanic pro elektoromobily v sítích restaurací rychlého občerstvení McDonald's. První dobíjecí stanoviště energetické závody otevřely při restauraci na pražské Evropské třídě. Celkem tak má firma 25 dobíjecích stanic. Do konce příštího roku, jich chce provozovat 100.

V Česku dobíjecí stanice budují také další energetické firmy jako PRE a E.ON. Na jednu dobíjecí stanici připadá zhruba jeden vůz na elektřinu, těch jezdí v tuzemsku přes 150.

„Restaurace McDonald's jsou mnohdy v takové vzdálenosti, která je v souladu s dojezdem většiny elektromobilů,“ vysvětlil důvod spolupráce se sítí rychlého občerstvení ředitel divize strategie společnosti ČEZ Pavel Cyrani.

Provoz dobíjecích stanic je zatím v testovacím provozu. Podle Cyraniho se do něj zatím přihlásili desítky uživatelů elektromobilů. Většinou jde o technologické nadšence a příznivce ekologického provozu. Kromě nich se pilotního provozu účastní i firmy, které testují jeden až dva elektromobily.

Siemens otevřel dvě nabíjecí stanice pro elektromobily

ČEZ začal s výstavbou dobíjecích stanic pro elektromobily

Volkswagen bude v Číně vyrábět elektromobily

Do projektu se ale může přihlásit každý. Stačí k tomu internetová registrace, po které žadatel dostane čip, který mu umožní využívat dobíjecí stanice. Letos a v průběhu příštího roku za neomezený odběr energie zaplatí zájemci stokorunový měsíční poplatek, uvedl Cyrani s tím, že do budoucna bude nutné vyřešit, jakým způsobem se odběr energie zpoplatní.

Většina dobíjecích stanic se v současné době nachází v Praze a jejím nejbližším okolí. Kromě hlavního města provozuje ČEZ dobíjecí stanice V Ostravě, Plzni a Trutnově. Další stanice by se měly ještě před začátkem podzimu otevřít ve Vrchlabí a v Hradci Králové.