ČEZ chce přestavět část Orlíku na přečerpávací elektrárnu

Vodní nádrž Orlík

Vodní nádrž Orlík Zdroj: Mlada fronta

Energetická společnost ČEZ zvažuje, že vodní elektrárnu Orlík částečně přebuduje na přečerpávací elektrárnu. Výměna dvou ze čtyř současných turbín za reverzní turbíny by umožnila v době přebytku elektrického výkonu čerpat vodu z vyrovnávací nádrže Kamýk nad orlickou hráz, a tím tuto elektřinu uložit ve formě zásoby vody pro pozdější využití.

Firma nedávno požádal o posudek dopadu přebudování orlické elektrárny na životní prostředí (EIA). Podle předloženého záměru by měl instalovaný výkon elektrárny i po výměně dvou turbín zůstat na současné úrovni 364 megawattů. Polovina výkonu by ale mohla fungovat i v reverzním režimu.

Podle materiálů pro EIA je hlavním cílem záměru získat nový regulační prvek v české elektrické soustavě. Přestavbou Orlíka na přečerpávací elektrárnu by bylo možné lépe se vypořádat s přebytky elektrické energie v síti. Vyšší počet regulovatelných zdrojů energie je podle dokumentace pro EIA potřebný s ohledem na předpokládaný růst spotřeby elektřiny v ČR.

V Česku jsou v současnosti tři přečerpávací vodní elektrárny. Pro výstavbu nových je vybráno šest možných lokalit, stavba by ale v každé z nich znamenala závažný zásah do krajiny. Přestavba Orlíka naopak podle materiálů pro EIA žádný zásah představovat nebude.

Podle dokumentace by stavba neměla začít dřív než v roce 2014. Mluvčí ČEZ pro obnovitelné zdroje Martin Schreier ale sdělil, že v ČEZ zatím probíhá hodnocení záměru a jeho realizace není jistá. Pokud by energetická společnost k přestavbě orlické elektrárny přistoupila, práce by trvaly až dva roky.