ČEZ chce v Bulharsku po slunci investovat i do biomasy

Biomasa - ilustrační foto

Biomasa - ilustrační foto

Energetický gigant ČEZ v České republice s projekty v oblasti obnovitelné energie do budoucnosti nepočítá, v cizině ho ale stále lákají. Momentálně zacílil na biomasový projekt v Bulharsku. Detaily prozatím firma tají.

„Vzhledem k fázi, v jaké se projekt nachází, bohužel nemůžeme být v tuto chvíli konkrétnější,“ uvedl mluvčí společnosti ČEZ Martin Schreier. Podle informací serveru Motejlek.com jde o investici za 13 milionů eur, téměř 324 milionů korun.

S čistou energií v Bulharsku už má ČEZ zkušenost, v květnu zde začala elektřinu vyrábět fotovoltaická elektrárna Orešec o instalovaném výkonu 4,9 megawatt. Orešec je vůbec první investicí ČEZu do bulharských obnovitelných zdrojů, investoval do ní 10 milionů eur, zhruba 249 milionů korun.

Projekt je v souladu se závazkem energetické firmy investovat 40 milionů eur do čisté energie v Bulharsku. „Pevně věříme v ekonomický potenciál tohoto regionu,“ řekl již dříve místopředseda představenstva a provozní ředitel CEZ Bulgaria EAD Petr Baran.

ČEZ se soustředí také na Rumunsko, Polsko či Německo. Investice firma vysvětluje nesrovnatelně lepšími přírodními podmínkami, než jsou v České republice. „V tomto roce by měl být dokončen rumunský větrný park Fantanele a Cogealac s celkovým instalovaným výkonem 600 megawatt. Už nyní je největším větrným parkem v Evropě,“ konstatoval Schreier.

Dodal, že ČEZ zároveň na přelomu let 2011 až 2012 koupil většinový podíl v jednom z největších polských developerů větrných farem, společnosti EcoWInd, s portfoliem projektů o více než 700 megawatt.

„Strategickým územím je pro nás v oblasti obnovitelných zdrojů Turecko, kde už nyní provozujeme vodní zdroje o instalovaném výkonu téměř 340 megawatt,“ poznamenal Schreier.

:

Útlum do obnovitelných zdrojů společnosti ČEZ v České republice skončil spolu s nástupem generálního ředitele Daniela Beneše. K hlavním pilířům jeho agendy patří především dostavba jaderné elektrárny Temelín a obnova vybraného portfolia klasických elektráren.