ČEZ chce zapojit do renovace elektrárny v Bulharsku tamní státní podnik

elektrárna ČEZ v bulharské Varně

elektrárna ČEZ v bulharské Varně Zdroj: CEZ

Český elektrárenský gigant ČEZ jedná s bulharskou státní energetickou firmou Bulgarian Energy Holding (BEH) o založení projektové společnosti, která by financovala modernizaci elektrárny ve Varně. Ta patří právě skupině ČEZ. Uhelný zdroj musí být do roku 2015 modernizován, aby vyhovoval bruselským normám o životním prostředí, jinak bude muset být odstaven z provozu.

Elektrárna má šest bloků o výkonu 210 megawattů. Plánovaná projektová společnost by měla financovat přestavbu tří bloků tak, aby vyhovovaly ekologickým standardům a prodloužila se jejich životnost. Pak by tyto bloky pronajala. Návrh postupu má být připraven do konce října.

Mluvčí CEZ Bulgaria dodal, že zřízení projektové firmy je jednou z možností, o které ČEZ s BEH jedná. Odmítl však poskytnout více detailů, uvedla agentura Reuters. BEH je největší energetickou společností v Bulharsku.

ČEZ zrušil předchozí plán, který počítal s investicí 100 milionů eur (2,7 miliardy Kč) do prodloužení životnosti tří ze šesti jednotek elektrárny, kvůli nepříznivým tržním podmínkám. Zbývající tři bloky elektrárny zřejmě budou do konce roku 2015 odstavené z provozu. ČEZ koupil elektrárnu ve Varně v roce 2006 za 206 milionů eur a utratil dalších 100 milionů eur za navýšení kapitálu.

Bulharské trable

ČEZ má v Bulharsku i další problémy. Místní energetický regulátor DKEVR nyní rozhoduje o odebrání licencí na prodej zahraničním distributorům energie ČEZ, Energo-Pro a EVN. Důvodem je spor o zaplacení údajného dluhu distributorů. Rozhodnutí by mohlo padnout 12. května.

V červenci bulharský antimonopolní úřad také obvinil české energetické společnosti ČEZ a Energo-Pro a rakouskou společnost EVN ze zneužití dominantního postavení na trhu. Firemním klientům prý znesnadňovaly změnu dodavatele elektřiny a nákup energie na volném trhu.

Vývoj letošních problémů ČEZ v Bulharsku
6. ledna - Bulharský energetický regulační úřad zahájil kontrolu v místních divizích společností ČEZ, Energo-Pro a EVN.
16. března - Bulharské ministerstvo energetiky pohrozilo zahraničním distributorům elektřiny odebráním licence, pokud státní energetické společnosti NEK neuhradí dlužné poplatky. Tři hlavní distributoři, ČEZ, Energo-Pro a EVN jakékoliv dluhy odmítly a uvedly, že NEK naopak dluží jim.
19. března - Bulharské úřady zahájily kroky k odebrání licencí na prodej distributorům energie ČEZ, Energo-Pro a EVN.
25. dubna - Evropské sdružení energetického průmyslu Eurelectric vyzvalo bulharského regulátora, aby se vzdal snahy o odebrání licence firmám EVN, ČEZ a Energo-Pro.
13. května - Bulharský antimonopolní úřad obvinil ČEZ, Energo-Pro a EVN ze zneužití postavení na trhu. Poskytovatelům televizních a telefonických služeb a internetu prý stanovily nesmyslně vysoké ceny za přístup k rozvodným sítím.
14. května - Bulharský energetický regulátor oznámil, že hodlá pokutovat ČEZ a Energo-Pro i EVN za více než 2600 nedostatků, jichž se ve svých aktivitách dopustily od roku 2008.
25. července 2014 - Bulharský antimonopolní úřad obvinil ČEZ, Energo-Pro a EVN ze zneužití dominantního postavení na trhu.