ČEZ dál zvyšuje podíl spalování biomasy

Elektrárna Poříčí

Elektrárna Poříčí Zdroj: CEZ

Energetická společnost ČEZ chce od nového roku zvýšit podíl spalování biomasy v elektrárně Poříčí. Čistá elektřina z trutnovské elektrárny by tak měla pokrýt průměrnou roční spotřebu více než 45 tisíc domácností.

Plánovanou změnou dojde k nárůstu výroby zelené elektrické energie na 159 tisíc megawatthodin s postupným navyšováním až na 225 tisíc megawatthodin ročně v dalších letech. „Tento vysoce ekologický způsob výroby nám přinese ekonomický efekt ve formě zelených bonusů,“ uvedl ředitel OJ Teplárny Hodonín, Poříčí a Tisová Petr Kreissl.

K poslednímu prosincovému dni loňského roku vyrobila elektrárna Poříčí 99 gigawatthodin elektrické energie z biomasy. Celkem v roce 2011 vyrobila 715 gigawatthodin elektrické energie a spálila 101 tisíc tun biomasy.

:

Biomasa je po vodních elektrárnách pro ČEZ v portfoliu obnovitelných zdrojů druhou nejvýznamnější položkou, v loňském roce skupina vyrobila v České republice téměř 428 milionů kilowatthodin elektřiny z biomasy. Meziročně tak došlo ke zvýšení produkce o více než 27 procent a pokrytí spotřeby zhruba 120 tisíc domácností. Celkem spálila skupina ČEZ v provozech přes 440 tisíc tun.