ČEZ dostal čtyři nabídky na elektrárnu Dětmarovice

Dětmarovice

Dětmarovice Zdroj: Wikimedia

O černouhelnou elektrárnu Dětmarovice se ucházejí čtyři zájemci. Jména zájemců o koupi elektrárny ani bližší informace o jejich nabídkách však ČEZ zatím nezveřejnil, s poukazem na to, že stále trvá jejich formální posuzování.

O elektrárnu měli v minulosti zájem dodavatel tepla na severu Moravy Dalkia nebo Energetický a průmyslový holding (EPH), největší dodavatel tepla v Česku. Žádná z firem ale neuvedla, zda nabídku podala. O Dětmarovice podle informací v tisku mohla mít zájem také těžební společnost NWR či některá investiční skupina.

Elektrárna Dětmarovice leží v blízkosti polských hranic a s výkonem 800 megawattů je nejvýkonnější elektrárnou spalující černé uhlí v Česku.

ČEZ prodává své uhelné elektrárny, aby získal finanční prostředky, ale především, aby přesvědčil Evropskou komisi, že neomezuje konkurenci.

Eurokomisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia dnes podle agentury Bloomberg uvedl, že očekává urovnání sporu mezi Evropskou komisí a ČEZ do konce roku.

ČEZ nabízí k prodeji pět elektráren: Počerady, Chvaletice, Tisovou spolu s Mělníkem 3 a Dětmarovice. Kolik elektráren ČEZ prodá, zatím není jisté. Podle mluvčí společnosti Barbory Půlpánové se ČEZ v dohodě o urovnání s Evropskou komisí zavázal prodat jednu z pěti elektráren o výkonu nejméně 800 megawattů. Společnost ale nevylučuje, že elektráren prodá více, pokud budou nabídky zajímavé.