ČEZ dostal v Albánii další pokutu kvůli elektroměrům

ČEZ

ČEZ

Česká elektrárenská společnost ČEZ dostala další pokutu v Albánii. Její divize CEZ Shpërndarje má podle rozhodnutí albánského ministerstva hospodářství zaplatit půl milionu eur (12,5 milionu korun). Firmě přitom byla již minulý týden vyměřena pokuta 30 milionů leků (přes pět milionů korun). Ministerstvo tvrdí, že divize porušila předpisy pro instalaci elektroměrů. Informoval o tom dnes internetový server Balkans.com.

Albánská pobočka ČEZ podle ministerstva instalovala elektroměry, které nebyly prověřeny příslušným úřadem. Ten odhalil toto pochybení na základě stížností zákazníků. Ministerstvo varovalo, že podnikne další kroky opatření, pokud společnost nebude respektovat zákony.

ČEZ je pod své mluvčí stejně jako v prvním případě přesvědčen o neoprávněnosti pokuty. „V současné době totiž teprve probíhají jednání na půdě albánského regulátora, který by měl náklady na nedávno zavedenou povinnost kontroly nových elektroměrů zohlednit v distribučních tarifech. Zároveň dojednáváme kontrakt se státní laboratoří, která má v Albánii jako jediná oprávnění k požadovaným kontrolám nových elektroměrů,“ sdělila mluvčí ČEZ Eva Nováková. Dodala, že společnost se proti pokutě odvolá.

Albánská divize podle Novákové neeviduje žádné stížnosti ze strany zákazníků. Všechny nově instalované elektroměry podle ní odpovídají přísným evropským normám a jsou vyrobeny v Evropské unii.